„Miért fektet bárki a gyűlöletébe annyi energiát, hogy a saját boldogságára már ne is jusson?”

2023. szeptember 23. – 20:45

„Miért fektet bárki a gyűlöletébe annyi energiát, hogy a saját boldogságára már ne is jusson?”
Felváltva szemerkélő, zuhogó eső, 1000-1200 résztvevő, mosolygós arcok – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadszor rendeztek Pécsen meleg büszkeség felvonulást, amin a változatosan csapadékos szombati időjárás sem fogott ki. Igaz, a résztvevők a korábbi évekhez képest kevesebben voltak, de a hangulatot a maroknyi ellentüntető sem tudta elrontani.

A Pécs Pride főszervezőinek, a Diverse Youth Networknek kifejezett célja, hogy minden évben egy kicsit más arcát mutassák meg a városnak. Ezért váltogatják a menetek kiinduló és végpontját, valamint az útvonal is változatos. Közben a lehetőségek korlátozottak, ami a városban konfliktusokat is okoz. Nem sokkal az idei dátum és útvonal bejelentése után Pécs független polgármestere, Péterffy Attila nyílt levélben kérte a szervezőket, hogy programütközés (Pécsi Napok, Tanuló Város Fesztivál) miatt inkább máskor legyen pride. Mivel a menet egy kéthetes emberjogi fesztivál (Freedom of My Identity) egyik zárórendezvénye is, az időpont megmaradt, de némi egyezkedés után az útvonalon módosítottak a szervezők.

Ezért idén végül a Tettye városrészben található palotaromoktól a történelmi belváros falai mellett egészen a 48-as térig csorgott lefelé a menet. Leginkább érdeklődő, esetleg félve ki-kikucskáló vagy épp szurkoló lakosok kísérték figyelemmel a békés demonstrációt az ablakaikból, teraszokról, de látható volt néhány kifejezetten felháborodott arc is a mellékutcákból.

Idén is volt ellentüntetés – ezeket évről-évre a Mi Hazánk szervezi – azonban az eddiginél sokkal kevesebben, legfeljebb 10-en jelentek meg két molinóval a Búza tér egyik sarkán. És ők se várták meg, amíg odaért a menet, éppen csak le tudtuk fotózni őket.

Az óriási rendőri biztosításnak, szinte hermetikusan lezárt útvonalnak köszönhetően akadálytalanul érkeztek meg a vonulók a célállomáshoz, ahol először Désirée Bonis holland nagykövet mondott beszédet.

Desirée Bonis, Hollandia magyarországi nagykövete – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Desirée Bonis, Hollandia magyarországi nagykövete – Fotó: Gűth Ervin / Telex

A diplomata arra is felhívta a figyelmet, hogy az Amnesty International által szervezett szivárvány napot lejáratókampány övezte éppen itt, Pécsen. Az LMBTQ-ellenes, alapvető emberi jogokat sértő propagandának elrettentő hatása van, a nagykövet szerint azonban vannak eszközök, amivel ezeknek a – nemzetközi szinten is működő – tendenciáknak gátat lehet szabni. Ki kell jelenteni, hogy küzdeni fogunk a szabadságjogokért, mondta.

A rendezvényen sok Magyarországon állomásozó diplomata jelent meg, David Pressman, amerikai nagykövet még korábban nyilatkozott a Telexnek.

Ezután Pankotai Lili lépett színpadra, aki úgy látja, hogy a valódi probléma a rendszer. Az LMBTQ-emberek ellen irányuló gyűlöletkampányt stratégia eszközként, félelemkeltésre használják.

A Szabad Szívekért mozgalom alapítója, Molnár Mónika címzett nélküli panaszlevelet olvasott fel. „Miért fektet bárki a gyűlöletébe annyi energiát, hogy a saját boldogságára már ne is jusson?” – hangzott az egyik kulcskérdés.

Végül Mithil Barath, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója mondta el történetét, aki egyetemi évei alatt bújt elő és vállalta fel magát. Ezért háláját fejezte ki a városnak, valamint német férjének és családjának, akik most is elkísérték a civil szervezeteknek dolgozó fiatalt Pécsre.

A rendezvény után Desirée Bonis azt nyilatkozta a Telexnek, hogy örömmel tett eleget a szervezők felkérésének, és tavaly is nagyon jól érezte magát itt, amikor még csak résztvevő volt. A fő mondanivalója a részvételének, hogy más európaiak támogatják a helyi LMBTQ+-közösséget és nincsenek egyedül. Bármilyen nehéz legyen a helyzet, hosszú távon megkapják az őket illető szabadságot és jogaikat.

A legelső Pécs Pride videós tudósítításából az is kiderül, hogy miért van szükség egyáltalán vidéki pride-ra is?

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!