Pressman: Nagyon veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni

2023. szeptember 23. – 14:54

Pressman: Nagyon veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni
David Pressman, amerikai nagykövet Sulok Zoltánnal, a Magyarországi Muszlimok Egyházának vezetőjével egyeztetett Pécsen – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni, és az is, ha mindezt a magyarok véleménynyilvánítási jogának szűkítésére akarnák felhasználni – mondta a Telexnek Pécsen David Pressman, az USA magyarországi nagykövete a Fidesz-KDNP-frakció által tervezett „szuverenitásvédelmi törvénycsomaggal” kapcsolatban.

David Pressman a keresztény, a zsidó és a muszlim vallási közösség képviselőt is felkereste, és részt vesz a szombat délután kezdődő Pécs Pride-on is. A diplomatát a Telex ebből az alkalomból tudta megkérdezni a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének Kocsis Máténak a nyilatkozatról. Kocsis a kormánypártok esztergomi kihelyezett frakcióülésén azt mondta, még az ősszel benyújtják az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot a „külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok ellen”.

David Pressman amerikai nagykövet szerint még korai lenne egy el nem fogadott törvényről véleményt alkotni, de úgy látja: nagyon veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni, vagy hogy invázió volna, miközben mindezt a magyarok véleménynyilvánítási jogának, lehetőségeinek a szűkítésére használnák fel. A nagykövet abban reménykedik, hogy nem kerül olyan tartalmú törvényjavaslat a parlament elé, ami az első híradások alapján sejthető.

David Pressman elmondta, hogy figyelemmel követik Svédország NATO csatlakozásával kapcsolatos folyamatokat mivel a szövetség bővülése hatalmas előnyökkel jár. Hozzátette, a magyar miniszterelnök korábbi támogató hozzáállásával vigasztalódik, várja a parlament ezirányú döntéseit.

David Pressman pécsi látogatása során a Magyarországi Muszlimok Egyházának tagjaival az Al-Furquan mecsetben találkozott, majd Pécsi Egyházmegyéhez tartozó belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony templomot kereste fel. Az amerikai nagykövetség pénteki közleménye szerint a látogatások célja, hogy a diplomata megismerje a két vallási közösséget, és megvitassa velük a vallási pluralizmus és vallási függetlenség fontosságát.

Hasonló okokból Pressman nemrég a Mazsihiszhez tartozó Frankel Zsinagóga Ros Hásáná ünnepén vett részt, és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség tagjaival vitatta meg a közelmúlt fejleményeit. A nagykövet a következő napokban csatlakozik a Szim Shalom és a Dohány utcai zsinagóga hitközség tagjaihoz, hogy együtt ünnepeljék a Jom Kipurt.

David Pressman részt vesz a szombat délután kezdődő Pécs Pride felvonuláson is, hogy ismételten kifejezze az Egyesült Államok támogatását az alapvető jogok iránt.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!