Mibe keveredett a szovjet tábornok szibériai szobra?

2023. február 16. – 05:59

Mibe keveredett a szovjet tábornok szibériai szobra?
A szovjet tábornok szobrának avatóünnepsége 2022. január 31-én – Forrás: Aktyisz TV

Másolás

Vágólapra másolva

2,8 méter magas szobrot kapott kelet-szibériai szülőfalujában egy szovjet tábornok. A Bajkál-tó közelében fekvő Baklasi tőlünk majdnem hatezer kilométerre van, ami önmagában is elég ok lett volna arra, hogy sose értesüljünk Afanaszij Beloborodov szobráról, amelyet a tábornok születésének 120. évfordulójára állítottak fel még január végén. Igen ám, de a művész olyan váratlan megoldást talált, amely a nézőben szokatlan kérdést vet fel.

A helyi híradás szerint sokan dolgoztak a szobron, Alekszej Tugarinov szobrászon kívül „helytörténészek, történészek, építészek, művészek”, méghozzá egy éven keresztül. Tugarinov sokat elemezte a tábornok arcvonásait, és sokat tanulmányozta az összegyűjtött anyagot.

Hogy mi volt az anyag, azt nem részletezte, de most már tegyük fel a szoborra pillantva előrenyomakodó kérdést:

miben álldogál a szovjet tábornok?

Ráadásul derékig, bár a háta mögött majdnem három méterig magasodik a dolog.

Kollégámmal konzultálva arra jutottunk, hogy a megoldás a mamutfos – ez teljesen indokolt lehet. A művész mintegy hidat képez belőle régmúlt és a borongós jövő között: több tízezer éven át vígan éltek itt a gyapjas mamutok, és bizony a klímaváltozás miatt nyomaik előbukkanhatnak az olvadó permafrosztból.

De lehet, hogy a klímaváltozásra való felelősségteljes figyelmeztetés csak az egyik rétege az alkotásnak. A másik a csöndes lázadás, amit egy rendszerváltás esetére tartogat az alkotó: így mutatott ravaszul fricskát az állami megrendelésnek, belehelyezte a tábornokot az anyagba.

Persze lehet, hogy csak frontbéli füst veszi körül, de egyrészt a légiesség nem sikerült annyira, másrészt nem világos, miért járkált volna a tábornok a belarusz front forgatagában saját memoárjával a kezében.

A válasz maradjon a befogadóra. Ugyanis az avatóünnepségről szóló híradás is csak annyit vállalt, hogy elmondja: „A tábornok derékig látszik, díszes katonai ruhában, kezében a Nagy Honvédő Háborúról szóló memoárjával.”

Beloborodov egyébként 87 évesen halt meg 1990-ben, így nemcsak a szoborról maradt le, de kevéssel a Szovjetunió széteséséről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!