Csonka András megint dingdongol

2022. november 7. – 16:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csonka András nemrég azt mondta a Blikk videósainak, hogy a Ding-dong (ami nem Ding-ding-dong, nem Ding Dong, nem Ding-Dong, mert az a nagylemez címe, hanem egyszer és mindenkorra: Ding-dong) olyan, mint egy tetoválás, amit 21 éve készített magának. Ami csak azért érdekes, mert gondolom nem véletlen volt, hanem kreatív döntések egész sorozata, hogy elkészült az 1975-ben Eurovízió-nyertes Ding-a-Dong című holland dal magyar változata, és aztán megjelent Csonka 2001-es lemezén, hogy aztán a magyar poptörténet egyik legnaívabb slágere legyen. Fun fact: a 2001-es, Ding-Dong című nagylemezt a Ping-Pong Stúdióban maszterelték.

Hogy miért kellett ebből egy második rész, ami helytelenül a Ding Dong 2 címet kapta, csak találgatni lehet. Az én tippem az, persze simán lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de az RTL 25. születésnapjára készült magazinműsor megint bepörgethette az eredeti dalt, vagyis inkább a megítélését. A műsorban Fábry Sándor beszél arról, hogy azért viccelődtek olyan sokat Csonkával és ezzel a dallal, mert a Showder egyik írójának valami miatt beaakadt – a vége pedig az volt, hogy Fábry 50. születésnapján Csonka bosszút állhatott, amikor running joke-ból szülinapi ajándék lett, és egy hatalmas tortából kiugorva, felvétel közben eldalolta a Ding-dongot a műsorvezetőnek. Ez egyébként jobb sztori mint az egész Ding Dong 2.Főleg azért, mert Csonka csak egyszer énekli benne azt, hogy „ding dong,” azt is csak úgy, mintha szerződésben állna, hogy muszáj kimondania.

A folytatás az nem feldolgozás (pedig az eredetit éneklő Teach-In még kiadott három nagylemezt az eurovíziós siker után), a zenét Csicsák Norbert szerezte, a szöveget Duba Gábor írta. Valami miatt a klip folyamatosan a nyolcvanas évek ikonográfiájával támad (Delorean autó, Wunderbaum illatosító, neonfényes pálmafák), ami előtt speciel elég érthetetlenül állok, hiszen az eredeti szám a hetvenes években, a Ding-dong pedig 2001-ben jött ki, szóval pont sikerült körbelőni ezt a korszakot. Bár a klipből az is látszik, hogy Csonka András még érzi a kort, a diszkógömbös, régi mikrofonos denszelés után egy vertikális, kamu TikTok felületen is megy tánc.

És akkor az új klip:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!