Leszedte az OMSZ azt a posztját, amiben Orbán-idézettel tréfálkozott a Fradi-meccsen

2022. október 20. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem gondoltuk volna, hogy ilyen gyenge UV-Index mellett ekkorát lehet égni… 🔥⚽️” – jelent meg az Országos Meteorológiai Szolgálat Instagramján egy poszt csütörtök dél körül. Az idézettel a szerdai meglepő történelmi kupavereségre utalnak, amikor a harmadosztályú Iváncsa kiverte a Fradit a Magyar Kupából. Az utalás már csak azért is egyértelmű, mert a posztban helyszínként egy tüzes emojival Iváncsát jelölték meg.

A pont, pont, pont után a bejegyzés aztán úgy folytatódott: „ez a győzelem még a Holdról is látszik, de a MET-ÉSZ rendszerünkből egészen biztosan! 😉” – a mondat első fele pedig Orbán Viktor választási győzelem utáni mondatára utal, amely a Bálna mellett hangzott el április 3-án: „Hatalmas győzelmet arattunk. Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan.”

Úgy tűnik azonban, hogy csütörtök estére már tényleg sok lehetett valakinek, mert az OMSZ törölte a posztot az Instagramról.

A kommentek vegyesek voltak, de azért többségben voltak a nevető reakciók. Volt olyan fradista, aki nagyon megbántódott, de olyan is, aki saját bevallása szerint jót nevetett a poszton. A Facebookon is volt, aki jelezte az OMSZ-nek, hogy szerinte bántó a poszt (a fradistáknak), ott azt írta válaszban a meteorológiai szolgálat:

„Az Instagram-oldalunkat is Mi (meteorológusok) kezeljük. A bejegyzésünkben egy UV-index-előrejelzést, illetve a MET-ÉSZ felületünket mutattuk be, promotáltuk kicsit a nagyközönség felé. Attól, hogy egy kis humort elrejtettünk benne egy focis utalással szerintünk semmi gyomorforgató dolog nincs benne. (Egyébként az angol kollégákat is megszekáltuk a 0-4 után, ők vették a poént)”.

Amíg elérhető volt egyébként a poszt Instagramon, ott is válaszolgattak néha, az egyikben például azt írták:

„a hivatásunk teljes lejáratása után nem nagyon tudtunk viccesek lenni, de most már azért próbálkozunk.”

Miután a korábbi vezetést felmentette a kormány, az OMSZ augusztus vége óta új elnökkel működik. Az elbocsátás oka a közvélemény nagy része szerint az volt, hogy augusztus 20-án az OMSZ 75-80 százalékos valószínűséggel esőt és vihart jelzett Budapestre, ezért lefújták az esti tűzijátékot, a vihar ellenben elmaradt.

Azóta 42 ország meteorológusai fejezték ki szolidaritásukat a kirúgott vezetőkkel, az elbocsátott főmeteorológus pedig a Telexnek elmondta: a kormányinfóból értesült állítólagos kompetenciahiányáról. Időközben az is kiderült, hogy teljesen megújítják az Országos Meteorológiai Szolgálatot, és klímakutató intézetté alakítják át. Palkovics László, a témáért felelő miniszter szeptember közepén beszélt arról, hogy az új szervezet október végéig föl fog állni.

A poszt egyébként így nézett ki:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől