Négy nappal a pedagógussztrájk után Orbán emlékeztette a tanárokat: hamarosan több fizetést kapnak

2022. február 04. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Négy nappal a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkja után Orbán Viktor a Facebook-oldalán foglalkozott a pedagógusok helyzetével. Persze nem a hétfői sztrájkra és a pedagógusok követeléseire reagált, hanem arra emlékeztette őket, hogy valamivel több pénzt fognak kapni. „Hamarosan érkezik a tanárok és óvónők megemelt fizetése. 10%-kal emeltük a tanárok és óvónők fizetését” – áll a miniszterelnök bejegyzésében.

A Magyar Közlönyben december elején jelent meg az a rendelet, amely szerint a pedagógusok az eddigi 10 százalékos helyett 20 százalékos bérpótlékot kapnak 2022-től, vagyis mintegy 9 százalékkal nő a fizetésük.

Ugyanakkor a kormány nem változtatott a pedagógusok bértábláján, a fizetésük továbbra is a 2014-es minimálbérhez van kötve. Az alapbérük idén sem emelkedik, csak a bérpótlékuk nő. Ez utóbbi eddig a fizetésük 10 százaléka volt, jövőre pedig az alapbérük mellé annak 20 százalékát kapják bérpótlékként. Egy pályakezdő pedagógus alapbére így jövőre bruttó 260 ezer forint lesz, és e mellé jön bruttó 52 ezer forint bérpótlék.

A pedagógusokat és oktatást segítőket képviselő szakszervezetek október óta tárgyaltak a kormánnyal a pedagógusok bérrendezéséről. Többek között azt szerették volna elérni, hogy a bérpótlék helyett a béralap nőjön, de ezt több kör tárgyalás után sem sikerült elérni. Emiatt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 31-ére szervezett figyelmeztető sztrájkot, amiről itt írtunk bővebben.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely a pedagógusok sztrájkjáról azt mondta: szerinte jogos igény, hogy a tanárok béremelést akarnak, de a sztrájk ettől független kérdés, és „egy politikai sztrájkkal van dolguk”. „Akik a jövő generációját oktatják, azok törvénytelen sztrájkban vettek részt” – mondta a miniszter.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom