Bruttó 260 ezres alapbért és bruttó 52 ezres pótlékot kap jövőre egy pályakezdő pedagógus

2021. december 3. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, a pedagógusok az eddigi 10%-os helyett 20%-os bérpótlékot kapnak 2022-től, vagyis mintegy 9 százalékkal nő a fizetésük.

A kormány nem változtatott a pedagógusok bértábláján, a fizetésük továbbra is a 2014-es minimálbérhez van kötve. Az alapbérük nem emelkedik jövőre sem, csak a bérpótlékuk nő. Ez utóbbi eddig a fizetésük 10 százaléka volt, jövőre pedig az alapbérük mellé az annak 20 százalékát kapják bérpótlékként.

A rendelet előzménye, hogy a pedagógus szakszervezetek sztrájktárgyalásokat folytattak a kormánnyal, de nem sikerült megállapodniuk. Érdemi bérrendezést, a 6 éve befagyasztott bértábla fizetéseinek emelését kérték, illetve azt, hogy a fizetésük a mindenkori minimálbérhez legyen igazítva, azonban a kormány nem hajlott erre.

Magyarországon a minimálbér és a bérminimum 20%-kal nő 2022-től, ehhez képest a tanárok mintegy 9%-os emelést kapnak (a bérpótlékon keresztül), vagyis kevesebb mint fele akkorát, mint amennyivel a legkisebb bérek nőnek. 2022-től bruttó 260 ezer forintra nő a szakmunkások minimálbére (garantált bérminimum). A Portfolio bemutatta, hogy a garantált bérminimum emelésének hatására évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárokat suhint meg a szakmunkás minimálbér szele. Szakmai szervezetek szerint mindezek miatt sem meglepő, hogy egyre nagyobb a pedagógushiány Magyarországon.

Egy pályakezdő pedagógus alapbére így jövőre bruttó 260 ezer forint lesz, és e mellé jön bruttó 52 ezer forint bérpótlék. A pótlék nem számít bele például a nyugdíjalapba.

Pedagógusok sztrájkbizottsága: Úgy jött ki a rendelet, hogy még zajlottak a tárgyalások

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága, hogy miközben a sztrájkbizottsági tárgyalások még folynak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (az újabb fordulót 2021. december 15-re tűzték ki), a Magyar Közlönyben megjelent a rendeletmódosítás.

„A két pedagógus szakszervezet évek óta tisztességes bért követel, nem pedig
bérpótlékot” – írták. „Ne pótlékokkal, hanem alapbérnöveléssel emeljék az illetményeket,
amelyek valamennyi járandóságba, így pl. a jubileumi jutalomba is beszámítanak. A PSZ és a PDSZ küzd azért, hogy a kormány tartsa be eredeti ígéretét, és a folyamatosan növekvő mindenkori minimálbért vegye figyelembe a pedagógus végzettségű foglalkoztatottak fizetésének kiszámításakor. A kormány ezt sem tartotta fontosnak, miközben pedagógusok ezrei hagyják el a szakmát,

a pályakezdők pedig messze elkerülik az iskolákat, óvodákat az alacsony fizetések miatt.”

Egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 14 éve pályán lévő tanítónő, óvónő

A két szervezet közös közleményben hangsúlyozza, hogy a kormány a 2014-es 101 500 forintos minimálbérrel mint vetítési alappal fagyasztotta be az illetményeket, a mostani újabb „bérfagyasztó”, bérpótlékról szóló rendelkezés pedig szerintük további feszültséget okoz: „Januártól egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 14! éve pályán lévő tanítónő, óvónő. Közben a minimálbér és a garantált bérminimum tovább nő jövőre, de a kormány nem tartja fontosnak, hogy azokat is megbecsülje, akik a gyermekeket, a diákokat oktatják és nevelik. Ezzel a döntésével a kormány ismét megalázta a közoktatásban dolgozókat.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!