Kirakatban tiltakozik a magyar melegellenes törvény ellen egy német LMBT-könyvesbolt

2021. október 05. – 16:14

Kirakatban tiltakozik a magyar melegellenes törvény ellen egy német LMBT-könyvesbolt
Az Erlkoenig könyvesbolt bal és jobb oldali kirakata – Fotó: Stuttgarti olvasónk / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Becsomagolt könyvekkel tiltakozik egy stuttgarti könyvesbolt a nyáron melegellenessé csavart magyar „pedofiltörvény” ellen – erről egy németországi olvasónk küldött képeket a Telexnek.

Az LMBT-tematikájú Erlkoenig könyvesbolt kirakatának egyik felében ugyan kirakták a bolt állandó kínálatát, a másik fele viszont „elég színtelen, hiszen így nézne ki magyar változatban egy könyvesbolt kirakata, mint ami hozzánk hasonlóan »olyan« könyveket árul” – írták ki még augusztus végén a boltosok Facebook-oldalukon.

A kirakatban a becsomagolt könyvek, magyar zászlók és a Fidesz-logó mellett a melegellenes törvény vonatkozó passzusa, és a rendelet könyvesboltokra vonatkozó része is olvasható németül.

A queer könyvesbolt mindössze egy sarokra van a stuttgarti magyar konzulátustól és a magyar kulturális központtól. A Google térképe alapján csak pár lépésnyire az intézettől hívják fel a figyelmet a boltosok a nyáron kipattant ügyre, ami az Európai Unióban is vihart kavart.

Az Erlkoenig könyvesbolt jobb oldali kirakata – Fotó: Stuttgarti olvasónk / Telex

Olvasónk arról írt, megkérdezte a bolt tulajdonosait is a kirakatról, akik azt mondták, a németországi LMBT-közösség nagyon nagy aggodalommal figyeli az itthoni fejleményeket. A törvényt és a vonatkozó rendeletet maguk fordíttatták le eredetiből – így aztán őket nem érheti a vád, amit a kormánypárti kommunikáció harsogott a nyár elején, hogy a külföldi kritikusok nem is ismerik a melegellenes törvényt.

Az Erlkoenig boltosai Facebookon azt írták, remélik, hogy kapnak is majd pár dicsérő szót a szomszédos magyar konzulátusból a „jobbos” kirakat berendezéséért. Utóiratukban pedig azt is megjegyzik, hogy környezetbarát okokból csomagolták nátronpapírba a könyveket, ami barna színű: „Nem mi találtuk így ki, de egészen passzol hozzá.”

Még augusztusban írtunk arról, hogy a magyar könyvesboltoknak nagyjából fogalmuk sincs arról, hogyan kéne alkalmazni a zavaros kormányrendeletet, ami a pedofiltörvény melegellenes részeinek alkalmazását hivatott segíteni. Elvégre, a jogszabály szigorú értelmezésében akár a Bibliát is le lehetne fóliázni a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete szerint.

A melegellenes törvény betarthatóságáról és minden más felmerülő kérdésről ebben a cikkben írtunk részletesen, a törvény lehetséges utóéletével pedig ebben a videóban foglalkoztunk.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!