Orbán Balázs: Nem nyert a baloldal, ezért nem lesznek megszorítások

2022. április 20. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

Megszorítások nem lesznek és bár nem lesz egyszerű, de biztosítható lesz a költségvetési egyensúly fenntartása is Orbán Balázs szerint, aki azt mondta a Telexnek, hogy megszorítani csak a baloldali kormányok szoktak. A miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, hogy a következő ciklusban a hadseregfejlesztés és a családtámogatások lesznek az új parlament legfontosabb feladatai.

A magyar emberek bölcsen döntöttek, amikor a Fideszre szavaztak ezért nem lesznek megszorítások – mondta a miniszterelnökség politikai igazgatója, akit a parlamenti listás mandátumok átvétele után kérdeztünk. Gazdasági elemzők hónapok óta arra figyelmeztetenek, hogy komoly kiigazításra lehet szükség, hogy tartható legyen az idei évre betervezett hiánycél.

  • márciusban 8,5%-on állt éves összehasonlításban az infláció, az éves előrejelzés 10% fölött van;
  • április elején az államháztartás elérte az éves hiánycél 72%-át. Tehát az első negyedévben összejött az egész évre tervezett hiány majdnem háromnegyede;
  • a tervezett 6% körüli növekedés helyett 2-4% között növekedhet 2022-ben a magyar gazdaság.

A számok miatt a legtöbb elemző úgy kalkulál, hogy az államnak el kell kezdenie spórolni, különben tarthatatlan lesz a 2022-es költségvetésben eltervezett 4,9%-os hiánycél.

A helyzetet minden bizonnyal a kormány is látja, de határozottan ragaszkodnak hozzá, hogy nem lesz szükség megszorításokra. Ezt Orbán Viktor is elmondta a választások utáni sajtótájékoztatóján, és most a miniszterelnök politikai igazgatója is erről beszélt a Telexnek a parlamentben.

Hogy mégis mivel fogják betömködni a költségvetésben található lukakat, arra Orbán Balázs nem akart válaszolni. A miniszterelnök korábbi iránymutatását ajánlotta figyelmünkbe: Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a helyzettől függően jöhetnek új különadók, de a jelenlegiek megemelése is szóba jöhet.

Az új parlament legfontosabb feladatairól Orbán Balázs azt mondta, hogy a hadsereg fejlesztése és a családtámogatások lesznek a következő ciklus prioritásai. Szerinte ha jól teljesít a gazdaság, akár a családtámogatások kiterjesztésére is lesz lehetőség, mert továbbra is ezzel a módszerrel akarják megfékezni a népesség csökkenését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!