A Szabadságpárt szinte mindenhol előretört Ausztriában

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes felmérésekben jelzettnél is nagyobb győzelmet aratott a szélsőjobboldali-populista Szabadságpárt (FPÖ) vasárnap az osztrák törvényhozás alsóházának választásán. Története legjobb, 29,2 százalékos eredményével majdnem 3 százalékponttal kapott többet, mint az öt évvel korábbi győztes Néppárt (ÖVP). A választás legnagyobb vesztesének ezáltal mindenképpen a Karl Nehammer vezette mérsékeltebb jobboldal tekinthető, ugyanis az öt évvel ezelőtti szavazótáboruk negyede jelent meg a radikálisabb jobboldali FPÖ-nél.

Az FPÖ a legjobb eredményét a lenti térképen sötétkékkel jelölt körzetekben, Karintia és Stájerország tartományokban érte el, amelyek korábban is a legerősebb terepének számítottak. Idén azonban szintet léptek, hiszen míg ezeken a helyeken átlagosan 38 százalékot ért el a párt, addig a Néppárt és a szocdemek 23-21 százalékot szereztek. 2019-hez képest a sötétkék területeken a Néppártnak 14, a szocdemeknek 3,5, a Zöldeknek pedig 4 százalékpontot csökkent a támogatottsága, az FPÖ viszont majdnem megduplázta a szavazóinak számát. Ráadásul a részvétel is ezeken a területeken növekedett a legnagyobb mértékben, így a Szabadságpárt új szavazók megszólítására is képes volt.

A választási részvétel országosan nem mutatott jelentősen más képet, mint öt évvel korábban, csupán 2,4 százalékponttal volt magasabb, 78 százalék ment el szavazni. Viszont térképen szemlélve a különbséget láthatóvá válik az, hogy az FPÖ miért is szerepelt ilyen kimagaslóan az idei voksolás alkalmával. A legnagyobb mértékben ugyanis Karintia és Stájerország tartományokban mentek el többen szavazni, míg Bécsben és környékén 2-3 százalékponttal alacsonyabb volt a részvétel.

Az FPÖ tehát a legnagyobb mértékben az ország déli részén tudta növelni a támogatottságát, de jelentőset növekedett Ausztria egyéb részeiben is. Már a nagyvárosokban (a legelső térképen pirossal jelölt körzetekben) is 20 százalék feletti arányban szavaztak a populista jobboldalra, megközelítve, sőt, néhol megelőzve az ezeken a területeken erős szocdemeket.

Innsbruckban, Grazban és Steyrben például már csak pár százalékponttal voltak lemaradva a Szociáldemokrata Párttól, az SPÖ-től.

A Néppárt visszaesését az is mutatja, hogy a számára legerősebb területeken is 10 százalékpont körüli veszteséget könyvelhetett el 2019-hez képest, és a támogatottsága változásának területi mintázatában elég erős összefüggés tapasztalható azzal, ahogyan az FPÖ tudta növelni a szavazóinak számát. Magyarul a Néppárttól elfordult emberek jelentős részben a Szabadságpártot találták meg új választásként. Az adatok alapján az látható, hogy az ÖVP korábbi szavazóinak negyede választotta vasárnap a szélsőjobboldali FPÖ-t.

A baloldali SPÖ lényegében az öt évvel ezelőtti eredményét hozta, a térképre tekintve azonban itt is tapasztalható kis mértékű átrendeződés. A térképen kékkel jelölt területeken csökkent a rájuk leadott szavazatarány, míg a piros színnel jelölteken növekedett. Ez utóbbiak közé Innsbruck, Graz, Salzburg és Bécs, valamint ezek agglomerációs területei tartoznak.

Ezeken a területeken csökkent legnagyobbat a Zöldekre leadott szavazatarány, így feltételezhető, hogy a szocdemek tőlük is tudtak szavazókat gyűjteni. Ezzel szemben azonban a baloldal szavazókat is veszített az FPÖ-vel szemben az ország középső területein.

Relatíve jobb eredményt ért el a liberális Új Ausztria (NEOS), mely 9 százalékot szerezve szinte mindenhol tudta növelni támogatottságát az országban. A leginkább Tirol tartományban növekedett a népszerűségük, habár a vele szomszédos Vorarlberg régióban némileg csökkent az amúgy eredetileg magasabb támogatottságuk. Az viszont kijelenthető, hogy a Zöldek támogatottságának csökkenéséből ők is tudtak profitálni.

A Zöldek mindenhol veszítettek a népszerűségükből. A legnagyobb mértékben azokban a nagyvárosokban, ahol a szocdemek növelték a támogatottságukat, Bécsben, Innsbruckban és Grazban. E mellett a Zöldek támogatottságának változása mozog leginkább együtt a részvétel megváltozásával, amely azt jelezheti, hogy a párt korábbi támogatói maradtak távol leginkább a választásoktól.

Összességében kijelenthető, hogy az FPÖ nemcsak a legtöbb szavazatot gyűjtötte be a vasárnap megtartott választásokon, hanem tényezővé vált olyan területeken is, ahol korábban nem ő gyűjtötte be a legtöbb támogatót. Az első térképen zölddel és rózsaszínnel jelölt területeken (Bécs és Linz, valamint Innsbruck és Vorarlberg környékén) a Néppárttal, míg a pirossal jelölt nagyvárosokban a baloldali SPÖ-vel tudhat maga mögött hasonló támogatottságot. Karintia és Stájerország tartományokban pedig 15 százalékpontos előnyre tett szert. A Néppárt támogatottsága egyedül az ezeken kívüli vidéki területeken maradt meg 30-40 százalék körüli szinten, ami biztosította számukra a második helyet, de az FPÖ itt is lőtávolságon belüli eredményt ért el.

Így a Szabadságpárt hiába van az abszolút többség megszerzésétől nagyon messze, az országos eredmények is azt mutatják, hogy egész Ausztriában megkerülhetetlen tényezővé vált. A következő napokban derül majd ki, melyik párt melyik felé nyit, az előzetesen is látszott, hogy várható győzelme ellenére Orbán Viktor szövetségese, az FPÖ-pártelnök Herbert Kickl egyáltalán nem biztos, hogy kancellár lesz. Erről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!