Jó pár településen feltűnően megnőtt a választópolgárok száma az elmúlt két hónapban

2024. június 8. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért bejelentése nyomán idén a Nemzeti Választási Iroda hetente közzéteszi a választópolgárok számát mind települési, mind szavazóköri szinten. Erre a voksturizmus felderítése miatt van szükség, ami akkor következik be, amikor valaki úgy jelentkezik be egy címre, hogy valójában nem él ott, csak azért létesít lakóhelyet, hogy az adott település jelöltjeire szavazhasson. Mivel az állandó lakcím megváltoztatásának a névjegyzékbe történő átvezetését június 7-ig lehetett igényelni, így ezzel a lehetőséggel egész sokáig lehetett élni.

Ha egy település névjegyzékében szereplő választópolgárok száma a választások előtt hirtelen megnő, akkor ez feltételezhetően a voksturizmusnak köszönhető. Nem tömegesen, de az idei választási adatokban is van pár olyan település, ahol az elmúlt két hónapban jelentősen megugrott a választásra jogosultak száma.

A legjelentősebb növekedés Kisvásárhelyen történt, ahol április 11-én még csak 53-an szerepeltek a névjegyzékben, de június 8-ára ez a szám már 130 volt. A Sümegtől 8 kilométerre lévő Zala megyei (a legutóbbi népszámlálás alapján 44 lakosú) településen ketten indulnak a polgármesteri pozícióért: a települést tíz éve irányító Szentmiklóssi Erzsébet és kihívója Szijjártóné Papp Szilvia.

A táblázatban felsorolt településekben közös, hogy az elmúlt két hónapban jelentősen nőtt a választópolgárok száma, és mindegyik esetben több jelölt indul a polgármesteri székért. Ez további bizonyíték lehet az esetleges voksturizmus jelenségére, hiszen a kisebb településeken jellemző inkább az, hogy több jelölt hiányában nem túl izgalmasak a választások. Idén is 850 felett lesz azon településeknek a száma, ahol egy polgármesterjelölt indul a posztért. Viszont ahol több kihívó is van, ott jelentősen magasabb a választási részvétel, mint akár a nagyvárosokban.

Kérdésként merülhet fel, hogy az új választók honnan érkezhettek a településekre. Erre adhat választ fenti térképünk, ahol a növekedéssel jellemezhető településeket pirossal, a jelentősebb csökkenéssel rendelkezőket kékkel jelöltük. A két csoport pedig nagyon közel található egymáshoz, így feltételezhető, hogy nem a fővárosiak tömegei döntöttek úgy, hogy a pont a választások előtt költöznének le vidékre, hanem a szomszédos települések között volt megfigyelhető ez az átmozgás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!