A megbírságolt civil szervezetek szerint el akarják hallgattatni őket az érvénytelen népszavazás miatt

2022. április 9. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

„Az összesen közel 9 millió forintos bírság annak a hatalmas közösségnek az elhallgattatását célozza, amelyik élve a szabad véleménynyilvánítás jogával, demokratikus úton buktatta meg a kormány propaganda-népszavazását” – írták közös közleményükben azok a civil szervezetek, akiket megbírságolt a Nemzeti Választási Bizottság, amiért az érvénytelen népszavazás mellett kampányoltak.

A civilek szerint az NVB határozata arról árulkodik, hogy már nem elég „csak” eltitkolni, hogy érvénytelen lett a kormány által kezdeményezett, gyermekvédelminek mondott népszavazás. (Itt arra utalnak, hogy az MTI sokáig nem írta le, hogy érvénytelen lett a referendum.) A kormány megijedt, és most bírsággal akarja elhallgattatni azokat, akik érvénytelenítették a homofób és transzfób kampányát.

Összesen 16 szervezet kapott 176 ezer forintos bírságot, a kampány főszervezőire, az Amnesty International Magyarországra és a Háttér Társaságra további 3-3 milliós bírságot szabott ki a testület. A civil szervezetek azért kampányoltak az érvénytelen szavazás mellett, mert álláspontja szerint a népszavazás valójában nem véd meg senkit, viszont még nagyobb veszélybe sodorja a Magyarországon élő LMBTQI embereket. Viszont az NVB szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül.

A civil szervezetek szerint a népszavazás érvénytelensége mutatja, hogy Magyarországon többségben vannak azok, akik nem támogatják a kormány kirekesztő politikáját. Emiatt vissza kell vonni a tavaly júniusban elfogadott melegellenessé eltérített pedofiltörvényt. „Vasárnap az emberek közvetlenül, a népszavazás útján üzenték meg: elég a putyini propagandából, elég a gyűlöletkeltésből! ” – írták. A „gyermekvédelmi” népszavazáson 3,5 millióan szavaztak érvényesen és 1,6 millióan érvénytelenül. Az érvényességhez 4,1 millió voks kellett volna.

Víg Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója azt mondta, hogy a Kúrián támadják meg az NVB határozatát, szerinte a nyilvánvalóan jogellenes bírság el fog bukni. „Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat. Egyértelmű, hogy a kampány és a civil összefogás sikeressége miatt próbálnak elhallgattatni minket.” Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője szerint az népszavazás érvénytelensége rengeteg embernek adott reményt, és nem fogják hagyni, hogy ezt elvegyék tőlük. „Folytatjuk a munkánkat egy mindenki számára biztonságos és szabad Magyarországért.”

A közleményt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, az Emberség Erejével Alapítvány, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a NOÁR Mozgalom, az Ökotárs Alapítvány, a Prizma Közösség, a Szimpozion Egyesület, és a Társaság a Szabadságjogokért írta alá.

A kormányt egyébként nem zavarja, hogy érvénytelent lett a népszavazás, Orbán Viktor arról beszélt, hogy egyértelmű politikai kötelezettségük áll fenn a népszavazást illetően.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!