Az exjobbikos Bencsik János szerint a Jobbiktól elpártolt mindenki, aki nem krumplilóbálós és lókupecezős politizálást akar

2022. április 6. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Jobbik egykori szavazóiról próbált meg az exjobbikos Bencsik János eloszlatni „néhány tévhitet, úgy is mint a párt egykori tagja, alapszervezeti, választókerületi és budapesti elnöke”.

Bencsik szerint a Jobbik azért nem tudta elvinni a szavazóit április 3-án, mert nem maradt kit elvinnie. Szerinte „ez annak a szervezeti leépülésnek a következménye, amely a 2018-as választási vereség után indult be, ám az igazi mélyrepülés Jakab Péter 2020. januári elnökké választása után indult be. Az organikus építkezést az olcsó lájkvadászat váltotta fel, a jobboldali szavazók számára fontos ügyeket és üzeneteket kigyomlálták, a kommunikációt a legádázabb Orbán-gyűlölő DK-s szavazók kegyeiért való versenynek rendelték alá”.

Második pontként Bencsik arról írt, hogy nem érdemes Jakab Péteren jobbikos szavazók tömegeit számonkérni, mert neki nincs olyan: a Jobbikot 2018-tól elhagyta mindenki, „aki a néppárti politizálást nem úgy képzelte el, hogy a parlamentben krumplit lóbálva lókupecezzük a miniszterelnököt, és akiknek elfogadhatatlan volt a 2010 előtti politikai erkölcsi hullákkal való stratégiai együttműködés”. Bencsik szerint ugyanis a maradék jobbikosok akkor ábrándultak ki igazán, amikor a Jobbik összefogott a DK-val.

Harmadrészt Bencsik szerint Jakab Péter „úgy érkezett meg az összefogás partiba, mint a viccben a skót, aki a közös piknikre az angol és az ír után enni-innivaló helyett a saját feleségét hozza magával. Merthogy a Jobbik tényleg semmit nem tudott hozzátenni ehhez a dzsemborihoz: korábbi bázisát részben elveszítette, részben saját maga vakarta le magáról, új társadalmi csoportokat megszólítani nem tudott, de leginkább nem is volt rá szándéka. A Fidesz-kritikus jobboldali szavazók az út szélén maradtak.” Bencsik szerint Jakabnak a megmaradt jobbikos szavazók felé kellene elszámolnia, mert nekik azt ígérte, hogy győzelemre vezeti őket.

Márki-Zay Péter a választási vereség után azt mondta, hogy a választás előtt egy hónappal már ők is azt mérték: a jobbikos szavazók egy nagy részét nem fogják tudni megszólítani. A legdurvább szám a felmérésekben az volt, hogy a 2018-as Jobbik-szavazók egyharmadát veszítik el, a valóság azonban végül kétharmad lett vasárnap. A Jobbik elnöke, Jakab Péter a választási eredmények láttán már vasárnap este azt mondta, Márki-Zay Péter nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket. Majd egy nappal később azt is mondta, Márki-Zay ellenzéki előnyből fél év alatt brutális hátrányt csinált, ő pedig már „épp eleget mosta a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét”.

A jobbikos Stummer János mindezek után egy agresszív kismalachoz hasonlította Jakabot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!