Márki-Zay Péter: A baloldali szavazók megvoltak dekára, a jobbikosok kétharmada elveszett

2022. április 4. – 19:20

Márki-Zay Péter: A baloldali szavazók megvoltak dekára, a jobbikosok kétharmada elveszett
Gulyás Márton és Márki-Zay Péter a Partizán stúdiójában 2022. április 4-én – Fotó: Partizán Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„Senki nem gondolta volna, hogy ez lesz az eredmény. Volt egy halvány reményünk, hogy nyerhet az ellenzék, de azt senki nem gondolta volna, hogy kétharmad lesz” – fogalmazott Márki-Zay Péter hétfő este a Partizán műsorában. Azt mondta: az összefogás működött, de a modell nem volt jó.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint két okból hajlottak a Fidesz felé a szavazók: „Gyurcsány és a háború” miatt. A vereség fő okának azonban egyértelműen a propagandát tartja. A „goebbelsi propaganda” miatt nem tudott elérni az ellenzék a legszegényebb emberekhez, akik nagy arányban szavaznak a Fideszre.

„Németországban is elég volt a propaganda, a kommunizmus idején is elég volt a propaganda, és Orbán idején is elég a propaganda”

– sorolta Márki-Zay, aki szerint akár még Hitlert is megválasztották volna kétharmaddal.

Azt is elmondta, hogy az elmúlt hónapokban tett botrányosabb kijelentéseivel az volt a célja, hogy áttörje a buborékokat és a fideszes propagandát. Hatalmas sikernek tartja például a migránsszámlálót, és nagyon büszke arra, hogy szerinte sikerült megfékeznie a homofób kampányt azzal, amikor Orbán Viktor fiának vélt vagy valós homoszexualitásáról beszélt.

Márki-Zay szerint az ellenzék stratégiája rendben volt, az egyedüli hibának azt látja, hogy nem épült meg az ellenzéki MTI, amit ő kért még korábban. Arról beszélt, a Fidesz tizenkét év agymosás után bármilyen képtelen hazugságot bele tud ültetni a szavazók fülébe, és hogy mennyire hatékonyan működik a propaganda, mi sem jelzi jobban, mint hogy még Orbán Viktor sem volt szerinte biztos a győzelemben, amikor reggel leadta a szavazatát, és kiállt a sajtó elé.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt látott olyan exitpollt, amely szerint listán többségbe kerülhet az ellenzék, és ő azt gondolja, a Fideszt is meglepte a kétharmados győzelem.

Tévedtem, Orbánt nem lehet legyőzni a saját rendszerében

– jelentette ki Márki-Zay. „Most nem is látom, hogyan lehet legyőzni a Fideszt négy év múlva” – tette hozzá. Később arról beszélt, ellenállást kell építeni, és azt ígérte, ki fog állni mindenki mellett, akit fenyeget a hatalom. Szerinte ő mindent megtett, amit megtehetett.

A jobboldali szavazatokat vesztették el

Márki-Zay szerint az összefogás működött, a baloldali szavazók elfogadták a jobboldali jelölteket és őt is, a volt jobbikos szavazókat viszont elvitte a Gyurcsány-show. Ők átmentek a Mi Hazánkhoz és a Fideszhez – tette hozzá. Egy hónappal ezelőtt már ők is azt mérték, hogy a jobbikos szavazók egy nagy részét nem fogják tudni megszólítani.

A legdurvább szám az volt, hogy a 2018-as Jobbik-szavazók egyharmadát veszítik el, a valóság azonban végül kétharmad lett vasárnap.

Szerinte „a baloldali szavazók megvoltak dekára”, mert ha a baloldalról veszítettek volna el szavazókat, akkor nem a Mi Hazánk jut be a parlamentbe, hanem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Nagy eredménynek tartja Márki-Zay ugyanakkor, hogy meg tudták szólítani a fiatalokat, a konzervatív értelmiséget és a tudatos roma szavazókat.

„Megértem, hogy konkurenst láttak bennem, most meg különösen konkurenst látnak” – reagált Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc kritikáira az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Szerinte a DK és Jobbik elnöke nemhogy a politikai jövőt, a politikai múltat sem vele képzelték el.

Arról is beszélt Márki-Zay, hogy neki a miniszterelnök-jelöltségből semmilyen haszna nem volt, önkéntesen dolgozott és mögötte nem állt párt. Az ellenzéki pártok viszont bezsebelhetik a frakciók után járó állami támogatásokat, miután bejutnak a parlamentbe.

„Nagyon örülök neki, ha Jakab fel fogja újra építeni a Jobbikot”

– szúrt oda Jakab Péternek, de Gyurcsány Ferencnek és Kanász-Nagy Máténak is sok sikert és jót kívánt a munkához Márki-Zay Péter.

Nem távozhatok a politikából – jelentette ki a hódmezővásárhelyi polgármester arra a kérdésre, hogy miként képzeli el a jövőjét. Sokszázezer ember van szerinte, aki összefogott, és nagyon nagy szükség van az összefogásra, most, hogy nehéz idők jönnek.

Azt is mondta, Hódmezővásárhely fogja eldönteni, hogy mi lesz az ő sorsa: felveszi-e a mandátumát vagy marad csak hódmezővásárhelyi polgármester. Arra számít, hogy a végső eredmények szerint (átjelentkezők és külképviseleten leadott szavazatokat még nem számolták össze) néhány tucat szavazattal Lázár János előtt végez majd Hódmezővásárhelyen. Ilyen kis előnnyel viszont nem fogja otthagyni a polgármesteri széket, mert a várost meg akarja tartani ellenzékinek. Pár órával korábban a Telexnek is úgy fogalmazott, hogy most Hódmezővásárhelyre akar fókuszálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!