Gyurcsány Ferenc szerint Márki-Zay nem volt a legjobb kapitány

2022. április 4. – 01:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Súlyos vereséget szenvedett egy közös gondolat, egy közös álom, egy közös cél, ami mindazt tartalmazta, hogy milyen Magyarországot szeretnénk. Nem ilyet” – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke szerint ez nem volt demokratikus választás, de az aktív magyar választók legnagyobb többsége ezt a választást ilyen formában elfogadja. Ezt szerinte „bizonyos értelemben” tudomásul kell venni, de azt is mondani kell, hogy „amiben hittünk, amilyennek látni szeretnénk ezt a hazát minél előbb, azt az álmot nem adjuk fel”.

Szerinte felmerül a kérdés, hogy mi a vereség tanulsága, erről biztos sokat fognak még beszélni. Gyurcsány szerint fontos megérteni, „ha valaki csatába megy, nem adhatja fel azt, amit valójában gondol, valamilyen taktikai meggondolásból, nem lehet egy európai, polgári, alapvetően baloldali gondolatú ellenzék olyan programmal sikeres, mely sok tekintetben a jobboldalt, a kormányzó jobboldalt tekinti példának és mintának”. Gyurcsány szerint „a Fidesz alternatívája a baloldalon, a szabadelvű világban, a mérsékelt jobbközép világban, a zöld világban van. Ha valaki nem tud, nem mer, nem akar ilyen politikát folytatni, ha ehhez ilyen vezetőt választ, aki nem tud, nem akar ilyen politikát folytatni, akkor az bukni fog.”

Gyurcsány szerint ahogy most az emberek a Fideszt és Orbánt választották, úgy pár hónapja az ellenzéki előválasztáson az ő szavazóik Márki-Zay Pétert – bár a nevét végig nem mondta a beszédében. „Majd nyilván végiggondoljuk, hogy jól döntöttünk-e.”

Ezután arról is beszélt, ha valaki nem elég bátor nagyot álmodni, akkor „végül amikor cselekedni kell, erőtlennek, rosszabb esetben gyávának fog bizonyulni. Erőtlent meg gyávát nem bíznak meg, hogy vezessen bármit, különösképp nem a hazát. Kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják. Kapitány attól lesz valaki, hogy biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót. Aki a hajót viharba vezeti, aki nem éri el a kikötőt, aki nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy ott állt a kormánynál, de végül azok, akik rábírták a hajó sorsát, azt gondolják, talán nem ez a legjobb kapitány. És azt hiszem, hogy igazuk van.”

De azért Gyurcsány hozzátette, hogy a végső úti cél nem változott, a közös hajónak tovább kell mennie, Magyarország Európába tart. De „most csomó dolgot újra kell tervezni”.

Gyurcsány előtt Jakab Péter is arról beszélt, Márki-Zay nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!