Jakab Péter szerint ő már eleget mosta Márki-Zay szennyesét, aki ellenzéki előnyből fél év alatt brutális hátrányt csinált

2022. április 4. – 20:19

Másolás

Vágólapra másolva

A kampány alatt sokszor beszélt Jakab Péter Márki-Zay Péterrel, és nem rejtette véka alá, hogy vannak vele gondjai. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek például nem kellett volna mindig kétórás élő bejelentkezéseket csinálnia. Erről beszélt a Jobbik elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este.

Jakab elmesélte, hogy amikor a kampány alatt járta az országot, nem a Fidesz politikáját kellett magyaráznia a választóknak, hanem Márki-Zay szavait, mondatait. Megismételte vasárnapi szavait, hogy szerinte Márki-Zay ellenzéki előnyből fél év alatt brutális hátrányt csinált.

„Épp eleget mostam a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét”

– szúrt oda ismét az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, hozzátéve, ebből neki most már elég volt.

Márki-Zay azt mondta az ATV-ben, hogy a választás előtt egy hónappal már ők is azt mérték: a jobbikos szavazók egy nagy részét nem fogják tudni megszólítani. A legdurvább szám a felmérésekben az volt, hogy a 2018-as Jobbik-szavazók egyharmadát veszítik el, a valóság azonban végül kétharmad lett vasárnap.

Erre Jakab úgy reagált, hogy ha a Jobbik 2018-as számait veszik alapul az elemzők, nem nézték az elmúlt évek néppártosodási folyamatát. Ha nem indult volna meg a néppártosodási folyamat 2018-ban, szerinte nem lett volna összefogás sem. Jakab állítja, a Jobbik szélsőséges kijelentéseivel szimpatizáló szavazói átpártoltak a Fideszhez és a Mi Hazánkhoz. „Mi szavazókat hoztunk a bizonytalanok táborából. Egy évvel ezelőtt 250 ezer új jobbikos szavazatot tudtunk becsatornázni.” Jakab Márki-Zay Pétert hibáztatja, amiért ezeket a szavazókat elvesztették. „Belerúgott a jobbikos szavazókba és a DK-s szavazókba az előválasztás után” – fogalmazott a Jobbik elnöke, aki szerint a választókra nem lehet csak úgy ráparancsolni, hogy szavazzanak az összefogásra, Márki-Zay Péternek lett volna a feladata, hogy együtt tartsa a hat párt szavazótáborát.

Jakab többedik kérdésre azt mondta, ő küzdött azért, hogy a jobbikos választók az egységes ellenzékre szavazzanak – ha nem is Márki-Zay miatt, akkor miatta, de nem jött ez össze. Amikor pedig arról kérdezték, hogy Vona Gábor után négy évvel ő is lemond-e a Jobbik elnöki posztjáról úgy válaszolt:

„2018-ban Vona Gábor csúnyán és gyáván levonult a csatatérről, és pártszakadás lett a vége”.

Az egységes ellenzék jövőjéről is szólt pár szót a műsorban Jakab Péter. Hétfő délután találkozott a hat ellenzéki párt elnöke, és „hitet tettek” amellett, hogy továbbra is összehangolják a politikájukat. Le fogják vonni a következtetéseket, de szerinte

„Márki-Zay Péter felelősségét senki nem kérdőjelezi meg”.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azért felelős szerinte, mert „előnnyel vette át a sereget, és hátránnyal adta át”. A Jobbikról pedig azt mondta Jakab, hogy „stabilak vagyunk és egységesek”, ám a párt szavazói nem tudták megbocsátani Márki-Zay kijelentéseit.

A Jobbik elnöke nem ért egyet azzal az elemzői véleménnyel, hogy a Mi Hazánk Mozgalom parlamentbe jutásával ismét létrejön a centrális előtér. Ő állítja, a Mi Hazánk a Fidesz szatelitpártja, és velük szemben létezik az egységes ellenzék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!