Jámbor András gondolkodik rajta, felvegye-e a mandátumát

2022. április 4. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az intenzív terepmunka mellett az volt a kulcs, hogy helyben élő jelöltként szólt a választókhoz, mondta győzelméről Jámbor András összellenzéki jelölt, a Mérce volt főszerkesztője, a fudanos népszavazási kampány egyik legaktívabb figurája a 444.hu-nak. „Úgy magyaráztuk el az üzeneteinket, hogy azért akarom csinálni, mert itt lakom, és ez a saját életemről is szól. Értették, miről van szó, és értették a programot” – tette hozzá.

Jámbor szerint ezzel a kampánnyal a régi jobbikos szavazókat is megszólították, akik országosan nem követték pártjukat az ellenzéki összefogásba, inkább a Mi Hazánkra vagy a Fideszre szavaztak, esetleg otthon maradtak. „Azt gondolom, akik itt korábban a Jobbikra szavaztak, azok alacsonyabb keresetű, inkább nem értelmiségi szakmákat űző, alsó középosztálybeli emberek”, mondta. Jámbor szerint őket is elérhették a helybeliség hangsúlyozásával, a megélhetési, lakhatási témákkal.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Jámbor szerint ebben a helyzetben felmerül a kérdés, mit kezdjen az ember a mandátumával: „Erősen az a véleményem, hogy a választóim többsége azt akarja, felvegyem a mandátumomat. De végig kell gondolni, leváltható-e választásokon egy ilyen autokrácia. Ha a válasz nem, akkor azt a szellemi munkát kell elvégezni, hogy egy parlamenti mandátum vagy egy választáson való indulás milyen stratégiát szolgál.”

Alapvetően azt gondolja, győztes jelöltként képviselnie kell a választókat, mert konkrét ügyekre kapott felhatalmazást, és nehezen mondaná ezek után azt: „császtok, haverok, mégse”. Ezzel együtt szerinte korai végleges választ adni ezekre a kérdésekre, ahogy felelősöket sincs értelme keresni. El tudja képzelni, hogy támogatná Hadházy Ákos javaslatát, miszerint csak bizonyos feltételek mellett szabad beülni a parlamentbe, de szerinte erről is korai véleményt alkotni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!