Veszített az ellenzék reménysége: nem lesz miniszterelnök Márki-Zay Péterből

Legfontosabb

2022. április 3. – 22:18

Veszített az ellenzék reménysége: nem lesz miniszterelnök Márki-Zay Péterből
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem váltotta be a hozzá fűzött nagy reményeket: az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter elveszítette a választásokat. A vasárnapi eredmények azt mutatják, továbbra is Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke.

Márki-Zay alig négy éve robbant be a magyar politika színterére: előbb egy masszívan jobboldali városban győzte le a Fideszt, és lett polgármester, majd egy előválasztáson már jól ismert ellenzéki pártelnököket és képviselőket maga mögé utasítva lett az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Úgy tűnt, hosszú évek után ő lehet az első jelölt, akinek esélye van arra, hogy sikerrel vegye fel a versenyt Orbán Viktorral. Végül még neki sem jött össze.

Márki-Zay Hódmezővásárhelyen egyéni választókerületében is vereséget szenvedett Lázár Jánostól, az egykori Miniszterelnökséget vezető minisztertől. A szavazatok több mint 90 százalékának feldolgozása után közel hatezer szavazattal áll vesztésre.

A csalódott fideszes

Márki-Zay önéletrajzi adatai szerint Hódmezővásárhelyen született 1972-ben, konzervatív, vallásos családban. Ott is tanult, és ott is vette feleségül gimnáziumi osztálytársát, Vincze Felíciát, akivel hét gyerekük született. Budapesten járt egyetemre, ahol az évek alatt egymás után szerezte a diplomáit: előbb markentingből, majd közgazdaságból, villamosmérnökségből, végül gazdaságtörténetből doktorált.

Közgazdászként és marketingmenedzserként dolgozott, majd 2004-ben feleségével és gyerekeivel előbb Kanadába, majd az Egyesült Államokba költözött. Erről az időszakáról később úgy nyilatkozott, leginkább az nyűgözte le, hogy „az amerikaiak nem fölülről, a kormánytól várják a segítséget”. Öt év múlva tértek vissza Hódmezővásárhelyre, és újból az energiaszektorban kezdett el dolgozni, 2014-ig pedig a Szegedi Tudományegyetemen is tanított nonprofit és üzleti marketing tárgyakat.

Márki-Zay úgy húsz évvel ezelőtt még fideszesnek vallotta magát, 2002-ben a baráti körében egyenesen az ő győzelmükért kampányolt a barátai körében. „Nekem Orbán Viktor valaha úgymond a hősöm volt” – nyilatkozta erről az időszakról. Később aztán már többször is „csalódott fideszesként” jellemezte magát. A politikába viszont csak jóval később, 2018-ban meglepetésszerűen robbant be, miután meghalt Hódmezővásárhely fideszes polgármestere.

Márki-Zay Péter polgármester és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Márki-Zay Péter polgármester és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A választókerület fideszes országgyűlési képviselője, az egykor Orbán Viktor jobbkezének számító Lázár János el is indította saját jelöltjét az időközi önkormányzati választásokon. A függetlenként induló Márki-Zay mögött felsorakoztak az ellenzéki pártok, és bár ő maga akkor azt gondolta, „ha Lázár János a lovát indítaná el a választáson, az is megnyerné”, a szavazatok közel 57,49 százalékát megszerezve, óriási meglepetésre győzni tudott a hagyományosan jobboldali és Fidesz uralta Hódmezővásárhelyen. Egy év múlva pedig újra nyert.

Márki-Zay már a 2018-as országgyűlési választások előtt is azt mondta, egyetlen módja van a Fidesz legyőzésének: ha az ellenzék az MSZP-től a Jobbikig összefog. A nagy összeborulás akkor elmaradt, a Fidesz–KDNP pedig újabb kétharmadot szerzett. Bár az ellenzék akkor veszített, ettől kezdve a hódmezővásárhelyi polgármester egyre ismertebb és népszerűbb lett. Még saját mozgalmat is létrehozott Mindenki Magyarországa Mozgalom néven, amihez több, hozzá hasonlóan a jobboldalról indult, de a Fidesszel szembefordult, ismert közéleti személyiség adta a nevét.

Innen pedig már egyenes út vezetett az országos politikába. Az ellenzék időközben megegyezett abban, hogy ha le akarják váltani a kormánypártokat, össze kell fogniuk, így aztán a 2022-es országgyűlési választáson közösen indulnak. Ehhez előbb lebonyolítottak egymás között egy előválasztást, amin a mozgalmával a háta mögött Márki-Zay is elindult. Az előválasztási kampány nagy részében Márki-Zayt a sor végén kullogónak mérték a közvélemény-kutatások. A hódmezővásárhelyi polgármester pártháttér nélkül 20,4 százalékot szerzett, és a harmadik, továbbjutó helyre futott be – ezzel pedig maga mögé utasított két pártelnököt, a jobbikos Jakab Pétert és az – akkor még Momentum-elnök – Fekete-Győr Andrást. Az ellenzéki szavazók nagy részének bejött az, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje a létező pártokkal szemben, kvázi az ellenzék belső ellenzékeként pozicionálta magát. Emellett a Fidesz kemény elszámoltatását ígérte, és nem óvatoskodott a régi baloldallal, így Gyurcsány Ferenccel szemben is kritikus tudott lenni. A második fordulóban aztán – nem kis részben a különféle közvélemény-kutatások ellentmondásos eredményei miatt – néhány napos kemény alkudozás után rábírta a korábban az előválasztás nagy esélyesének tartott Karácsony Gergely főpolgármestert arra, hogy lépjen vissza a javára. A hódmezővásárhelyi polgármester ezután megnyerte a második fordulót, és így eldőlt, hogy ő lesz Orbán Viktor kihívója. Ezután többször is arról beszélt: ő az egyetlen jelölt, akivel az ellenzék le tudja győzni Orbánt.

Stop, Márki-Zay!

A kormány az utolsó pillanatig sem hitte, hogy az ellenzéki előválasztást Márki-Zay nyeri. Addigi akcióikat főképp Karácsonyra húzták fel. Az eredmények láttán viszont pillanatok alatt átprogramozták magukat, és minden erejükkel ráálltak Márki-Zayra: így lett a „Stop, Gyurcsány, Stop, Karácsony!” elnevezésű aláírásgyűjtésükből „Stop, Gyurcsány, Stop, Márki-Zay!”. És bár korábban „Nem Gyurcsány embere”-ként jellemezték őt, rögtön Gyurcsány bábja, avagy Mini Feri lett belőle, akinek a hátán Gyurcsány Ferenc akar visszatérni a hatalomba. Ezt a narratívát végül különféle sajtótájékoztatókon, a hivatalos kormányinfókon magas rangú kormánypárti politikusok is előszeretettel hangoztatták, és ezzel még az országot is teleplakátolták.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Minderre Márki-Zay is sajátos kampánnyal válaszolt: többször kihívta vitázni Orbán Viktort, aki úgy válaszolt, ő tudja, ki az igazi főnök az ellenzéki oldalon (aka Gyurcsány), így aztán nincs értelme, hogy ebbe belemenjen. Márki-Zay erre a saját plakátjaival reagált: „Hazudik, ezért fél vitázni”, állt Orbán fotója mellett. Közben pedig végigturnézta az országot, több mint százhatvan fórumot tartott, miközben Orbán Viktor inkább csak a kampányhajrában bukkant fel egy-egy választókerületben.

Közben könnyen félreértelmezhető megszólalásaival elegendő muníciót is adott a kormánynak: egy interjúja után hosszú hetekig már a csapból is az folyt, hogy Márki-Zay katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába, miután azt Oroszország és Vlagyimir Putyin lerohanta.

A kampányhajrában aztán futószalagon érkeztek a felmérések, amelyek többsége Fidesz-győzelmet mért. Márki-Zay minderre úgy reagált, ő közvélemény-kutatást még sosem nyert, de választást eddig még nem veszített.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!