Donáth Anna: Orbán oroszbarát politikájának következménye, hogy a visegrádi négyek felbomlottak

2022. március 29. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban is foglalkozni fognak azzal, hogy miként jutott titkos uniós és NATO-s információkhoz az orosz titkosszolgálat a magyar külügy informatikai rendszerének feltörése után. Erről Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedd este.

A Direkt36 írta meg, hogy az orosz titkosszolgálat hekkerei nemcsak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) belső levelezéséhez jutottak hozzá, hanem feltörték a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is.

Donáth azt mondta, ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de emellett belsős NATO-s és EU-s információkhoz is hozzájutottak az oroszok, és így az ügy már nem csak Magyarországot érinti. „Egy szövetségesi rendszerben, ha egy valaki elbukik, bukik mindenki vele együtt” – fogalmazott a Momentum elnöke, és azt mondta, az unióban minden tagállam felelősséggel tartozik azért, hogy egymást is meg tudják védeni. A magyar kormánynak magyarázatot kell adnia a NATO és az EU felé, és Donáth szerint az a minimum, ha egy ilyen eset után a külügyminiszter lemond.

Arról is beszélt a Momentum EP-képviselője, hogy Szijjártó Péter 2021-ben már tudott arról, hogy az orosz titkosszolgálat érzékeny adatokhoz fért hozzá, ám ennek ellenére is építette és ápolta Orbán putyini politikáját. Ez nem jelent mást Donáth szerint, csak azt, hogy Magyarország Oroszország trójai falova Európában.

Politikai és diplomáciai következményei lesznek ennek – állítja Donáth, aki szerint a teljes elszigetelődés lehet Orbán oroszbarát politikájának az ára, amelynek hosszú távon a magyar állampolgárok isszák meg a levét. „Nem jó az, hogy a magyar kormányban nem bíznak a szövetségesei” – tette hozzá, szerinte Magyarország mára kispadra szorul a szövetségi politikában.

Az elmúlt 12 év oroszbarát politikájának egyik nagyon súlyos következménye szerinte, hogy a visegrádi négyek felbomlottak.

Legalábbis ezt jelzi Donáth szerint az, hogy a cseh és a lengyel védelmi miniszter visszamondta a V4-es egyeztetést.

A Momentum EP-képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt években folyamatában szűnt meg a V4 jelentősége. Szerinte utoljára akkor működött igazi szövetségi rendszerként, amikor a többi ország élén is jobboldali, populista vezetők voltak. Azóta azonban több országban is kormányt váltottak, az utolsó évekre pedig Lengyelország maradt az utolsó kapocs a magyar kormány számára, és most ezt az utolsó szálat is elvágta magától Orbán Viktor a Putyin-barát politikájával.

„Ha nem tudja Orbán Viktor elítélni az orosz agressziót, az nagyon nagy bűn”

– jelentette ki Donáth, és arról beszélt, a magyar kormányfőnek a saját régiója is hátat fordított, és „már közös gazdasági-politikai érdekből sem hajlandóak falazni egy olyan politikához, ami emberileg és politikailag vállalhatatlan”.

Karácsony Gergely a műsorban később hajmeresztőnek nevezte azt, hogy az orosz kibertámadás következtében nemcsak a magyar kormánynak, de a szövetségeseinek, vagyis az EU-nak és a NATO-nak az adataihoz is hozzáfértek, szerinte ennek már önmagában elegendő indoknak kellene lennie a kormányváltáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!