Orbán és Putyin ellen szerveznek tüntetést szombaton a Szabad sajtó útjára

2022. március 28. – 08:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Legyen végre vége!” – címmel szerveződik tüntetés április 2-ára, szombatra, a választás napját megelőző délutánra. A rendezvény fő célja, hogy „kiálljanak a szabad és független Ukrajnáért, és tiltakozzanak Orbán Viktor árulása, sunnyogása ellen”, írják a szervezők, az Egymillióan a szabad Ukrajnáért csoport és Juhász Péter, az Együtt volt elnöke.

Egyik múlt heti beszédében az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij arra kérte a mellettük álló népeket, hogy szervezzenek megmozdulásokat az orosz agresszió ellen. Utcai tüntetésekre szólított fel minden embert, azt kérve, hogy vonuljanak fel ukrán szimbólumokat viselve:

„Menjetek ki az irodáitokból, az otthonaitokból, az iskoláitokból és egyetemeitekről. (…) Menjetek ki a tereitekre, az utcáitokra. Legyetek láthatók, és hallassátok magatokat.”

Ezen felhívásnak eleget téve lesz Budapesten is tüntetés a hétvégén.

A Szabad sajtó útjára szerveződő megmozdulásnak – a többi országtól eltérően – különös aktualitást ad a hazai belpolitika. Az eseményen nemcsak Putyin háborúja ellen állnak majd ki a tüntetők, hanem Orbán ellen is, aki a szervezők szerint „semleges” akar maradni, miközben „a demokratikus európai országok vezetői mind szolidaritást vállaltak az ukrán néppel” – fogalmaznak a tüntetés Facebook-eseményének leírásában.

Nem ez az első tüntetés, illetve megmozdulás, ami az orosz–ukrán konfliktus kapcsán szerveződik. A háború kitörésének napján Márki-Zay Péter békéért imádkozott több ezer tüntetővel az orosz követség előtt, pár nappal később a Nemzetközi Beruházási Bank előtt tüntettek „Ruszkik, haza!” mottóval, majd pedig az egységes ellenzék tüntetést tartott az MTVA székháza előtt is, kifogásolva, hogy az ellenzék nem jelenhet meg a köztévében, és hogy szerintük elfogadhatatlan szinten tolják az orosz, putyini propagandát az ukrajnai helyzet kapcsán.

A tüntetések mellett látványos akciók is szerveződtek, többek közt ilyen volt, mikor Budapest vezetése kék-sárga színben kivilágította Halászbástyát, vagy amikor a Momentum molinókkal üzente meg, hogy „Magyarország nem lesz orosz gyarmat”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!