Molinókkal üzent a Momentum: Magyarország nem lesz orosz gyarmat

2022. március 11. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Két molinót is kifeszítettek a Momentum Mozgalom aktivistái pénteken a miniszterelnök irodájához közel, a budai Váralagút fölé. Az egyiken magyarul a „Magyarország nem lesz orosz gyarmat” felirat olvasható, a másikon is ugyanez a szöveg, csak oroszul.

„12 évnyi szabadságharc után ott tartunk, hogy Orbán Viktor teljes mértékben kiszolgáltatottá tette hazánkat Oroszországnak”

– indokolta közleményében a Momentum az akciót. Szerintük annak ellenére, hogy Orbán azt mondta, „nem leszünk gyarmat”, a miniszterelnök az elmúlt 12 évben teljesen függővé tette Magyarországot Oroszországtól:

„Magyarország függ az orosz gáztól, gigantikus orosz hitelből oroszok építenek itt atomerőművet, a köztévéből Moszkvában írt propaganda folyik, és orosz kémek dolgozhatnak zavartalanul Budapest szívében”

– írták, hozzátéve: a Momentum azonnal felfüggesztené Paks II. engedélyeztetési eljárását, megállítaná a „csapból is folyó orosz propagandát”, erősítené Magyarország energiabiztonságát, amit szerintük nem a Putyintól való függés, hanem épp az elszakadás szolgálna; emellett pedig kiutasítanák az országból az orosz „kémbankot”, azaz a Nemzetközi Beruházási Bankot.

Amióta az orosz haderő bevonult Ukrajnába, a világ számos pontjához hasonlóan Magyarországon is több háború- és/vagy Putyin-ellenes tüntetést tartottak. Budapest vezetése nemrég kék-sárga színben kivilágított Halászbástyával fejezte ki szolidaritását Ukrajnával, az MKKP pedig a fővárosi nagykövetségnél és a debreceni orosz főkonzulátusnál is akciózott. Az egyesült ellenzéknek sem a vasárnapi az első megmozdulása. A háború kitörésének napján Márki-Zay Péter békéért imádkozott több ezer tüntetővel az orosz követség előtt, pár nappal később a Nemzetközi Beruházási Bank előtt tüntettek „Ruszkik, haza!” mottóval, majd pedig az egységes ellenzék tüntetést tartott az MTVA székháza előtt is, kifogásolva, hogy az ellenzék nem jelenhet meg a köztévében, és hogy szerintük elfogadhatatlan szinten tolják az orosz, putyini propagandát az ukrajnai helyzet kapcsán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!