Már biztos, hogy Gődényék és Gattyánék is szerepelnek majd a szavazólapon

2022. március 2. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen is eldőlt, hat pártlista szerepel majd az április 3-i választáson a szavazólapokon, írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy Gődény György és Gattyán György pártja is ott lesz a választható listák között.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban már négy pártlistát jogerősen nyilvántartásba vett, ez később egészült ki a Normális Élet Pártjával és a Megoldás Mozgalommal. Gődény és Gattyán pártját többen is meggyanúsították a napokban az ajánlásgyűjtés során tapasztalt csalásokkal, de mivel

három napig nem érkezett felülvizsgálati kérelem a Kúriához, így mától a döntés jogerős: mindkét tömörülés országos pártlistája szerepel a szavazólapon.

Az már korábban, sorsolással eldőlt, hogy milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon a pártok listái:

  1. DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd
  2. Normális Élet Pártja
  3. Magyar Kétfarkú Kutyapárt
  4. Megoldás Mozgalom
  5. Mi Hazánk Mozgalom
  6. Fidesz–Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt

A nemzetiségi választóként regisztráltak saját nemzetiségük országos nemzetségi listáját és az egyéni képviselőjelöltek szavazólapját kapják majd kézhez, az idevágó jelöltek és listák már korábban jogerőre emelkedtek. A roma kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat állított listát, ők február elején botrányba fulladt közgyűlésük után döntöttek úgy, hogy nem lesz szószólójuk a parlamentben.

Szerdai ülésén döntött a Választási Bizottság a párt, illetve nemzetiségi listát állítók reklámjainak közszolgálati műsoridő felosztásáról is. A pártlistát állító szervezeteknek reklámjaik közzétételére 470 percnyi műsoridő áll rendelkezésre az állami médiában. Ez majdnem nyolcórányi reklám, avagy műsoridő, amit a pártlistát állítók közt egyenlő arányban kell szétosztani.

Ez listánként 78 perc 20 másodperc időtartamot jelent a közmédia csatornáin.

A nemzetiségi listáknak ennél kevesebb reklámidő jutott, 130 perc összesen. Ez a 12 nemzetiségi lista között 10 perc 50 másodpercet jelent. Amennyiben valaki ezzel nem értene egyet, még három napig lehetőség van felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!