Botrányba fulladt az ORÖ közgyűlése, a cigányságnak nem lesz parlamenti szószólója

2022. február 1. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar cigányság parlamenti képviseletéhez február 1-ig kellett volna jelöltet állítani a roma nemzetiségi lista élére, de ez nem sikerült, így botrányos közgyűlése után nemzetiségi lista nélkül maradt az Országos Roma Önkormányzat, írja a 444.

Hétfőn reggel összeült az Országos Roma Önkormányzat jelöltállító közgyűlése, de este 7-ig se sikerült dönteni még a jelöltállítás eljárásrendjéről sem. Két potenciális jelölt lett volna, Agócs János és Farkas Félix, de a jelöltállításig sem tudott eljutni a 47 fős testület. Agócs János elnök nyolcszor rendel el szünetet, majd két órára felfüggesztette a tanácskozást, ahogy arról Hidvégi Balogh Attila, a RomNet főszerkesztője tudósított folyamatosan.

Ezután Agócs közölte, hogy hajlandó visszalépni a listavezetői jelöltségétől, ha azt Farkas Félix is megteszi, és az ORÖ közgyűlésének tagjai más személyek közül választanak, titkos szavazással. Farkas Félix azonban ezt nem fogadta el, így a közgyűlés tovább folytatódott, és ahogy egyre inkább kifutottak az időből, végleg elszabadultak az indulatok.

A lökdösődésbe torkollt vitában olyanokat kiabáltak a mikrofonba, hogy

Gyertek, szúrjátok le az elnököt, szúrjátok szíven! Törvénytelenséget akartok, gyertek, öljétek meg! Ha balhét akartok, akkor jöhettek ide, cigányok!

Majd megállapították:

Ne legyen lista, nem érdemel ez a közgyűlés listát. Ez a közgyűlés egyet érdemel, hogy feloszlassa magát, és örökre kivonuljunk a cigány közéletből.

Agócs János 23 óra 59 perckor bezárta a jelöltállító közgyűlést, így véglegessé vált, hogy a következő négy évben a cigányságnak nem lesz parlamenti szószólója.

Még a 2022-es parlamenti választások végeredményét is befolyásolhatja, ki vagy kik kerülnek be a parlamentbe a nemzetiségi listákról. Tavaly novemberben nagy meglepetésre lemaradt a Fideszhez közel álló roma szervezet, a Lungo Drom favoritnak számító jelöltje, Farkas Félix az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése által megszavazott nemzetiségi lista éléről.

Az eredményt eljárási szabálytalanságokra és jogtalanul leadott voksokra hivatkozva a Lungo Drom és szövetségesei később bíróságon támadták meg, azonban a Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt. Az Alkotmánybíróság viszont alaptörvény-ellenesnek ítélte az Országos Roma Önkormányzat nemzetiségi listaállításról hozott közgyűlési döntését. Farkas Félix havi 200 ezret kínált a Lungo Drom ORÖ-s tagjainak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!