Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Farkas Félix vereségéről szóló döntést

2021. december 15. – 13:49

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Farkas Félix vereségéről szóló döntést
Farkas Félix és Áder János kezet fog a Sándor-palotában 2019. december 9-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Még a 2022-es parlamenti választások végeredményét is befolyásolhatja, ki vagy kik kerülnek be a parlamentbe a nemzetiségi listákról. November 9-én nagy meglepetésre lemaradt a Fideszhez közel álló roma szervezet, a Lungo Drom favoritnak számító jelöltje, Farkas Félix az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése által megszavazott nemzetiségi lista éléről.

A listavezetői szavazáskor az ORÖ elnöke, Agócs János 21 szavazatot kapott, a Lungo Drom-os Farkas Félixre – aki az elmúlt nyolc évben a parlament roma nemzetiségi szószólójaként dolgozott – csak 18 képviselő szavazott.

Az eredményt eljárási szabálytalanságokra és jogtalanul leadott voksokra hivatkozva a Lungo Drom és szövetségesei később bíróságon támadták meg, azonban a Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt.

Az Alkotmánybíróság viszont alaptörvény-ellenesnek ítélte az Országos Roma Önkormányzat nemzetiségi listaállításról hozott közgyűlési döntését és a határozat elutasítására vonatkozó Törvényszéki döntést, ezért a legfőbb döntéshozó testület keddi határozatával megsemmisítette azt, mondván hogy a választáskor a két szavazás között eltelt rövid idő miatt csorbult a szavazók joga.

Az Alkotmánybíróság kifejtette, hogy mindez olyan mértékben sérti a jogbiztonság követelményét, hogy emiatt a listaállítás elrendelését, és a szavazás aktusát deklaráló közgyűlési határozatok, valamint az azok jogszerűségét felülvizsgáló bírósági döntés is alaptörvény-ellenesek, ezért azokat megsemmisítette.

Most az ORÖ-nek egy újabb közgyűlés keretében módosítania kell a működési szabályzatát, és kellő idő elteltével egy újabb közgyűlésen döntenie a 2022-es parlamenti választásokon indítandó nemzetiségi listájáról. A Romnet.hu szerint viszont az elmúlt napok eredményei és az ORÖ átalakult belső erőviszonyai miatt a nemzetiségi lista vezetője már Farkas Félix lesz, ugyanis a Lungo Drom ezekben a napokban látható többséget tud mutatnia a 47 fős testületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!