Medián: a háború kitörése óta tovább nőtt a kormánypártok előnye

2022. március 2. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hozott áttörést az ellenzék számára a kampány felpörgése, sőt mintha az első háborús hírek is inkább a kormánypártot erősítették volna: február végén szilárdan őrizte vezető helyét a Fidesz–KDNP – írja a hvg360 a Medián felmérése alapján. A kutatás azokban a napokban készült, csütörtöktől vasárnapig, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A háború kitörése előtt, az szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj kiutalásának idején a kormánypártok előnye 4 százalékpont volt, és ugyan nem volt konkrét kérdés a háborúval kapcsolatban, de az orosz invázió után a kormány előnye 12 pontra nőtt – derül ki a kutatásból, ami így a kormánypártok stabil vezetését regisztrálta február végén.

Visszaesett kisebb a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is egy kicsit távolabb került a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöbtől. Gattyán György vagy Szanyi Tibor pártja pedig a „futottak még” kategóriába tartozik, listás támogatottságuk alig mutatható ki – olvasható a kutatásban.

A Fidesz–KDNP biztosan vezet az idősebbek, a falusiak, az alacsonyabb végzettségűek és a kis jövedelműek között, a nagyvárosokban élők, a diplomások és a tehetősebbek között az ellenzéknek van nagyobb tartaléka – olvasható a kutatásban.

A felmérést február 22-e és 26-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a magyarországi népességet reprezentáló 1100 fős minta telefonos megkérdezésével.

Török Gábor szerint megosztott a Fidesz szavazótábora, ami szerinte könnyedén kihathat a 2022-es választás eredményeire. A politikai elemző szerint az elmúlt 12 évben nem volt példa arra, hogy egy, az egész országot foglalkoztató ügyben láthatóan megosztottá vált a kormány szavazótábora, úgy, ahogy ezt amúgy Török meg is jósolta.

„Nincsenek friss kutatási adatok a kezemben, de amúgy is szkeptikus lennék azokkal kapcsolatban. De anélkül is látszik, hogy a Fidesz szavazótábora az orosz–ukrán háború és az elvárt magyar álláspont kérdésében megosztott. Ez persze nem független a Fidesztől, amely az elmúlt években gondosan »felnevelt egy olyan szörnyet«, a propagandájával táptalajt adott egy olyan gondolkodásnak, amelyik most részben a lépéseit veszélyezteti, korlátozza, részben a saját politikájára lehet veszélyes” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!