Török Gábor: Hosszú idő után először megosztottá válhat egy kiemelt kérdésben a Fidesz választóközönsége

2022. február 24. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor nem készült erre a forgatókönyvre – állítja Török Gábor, politikai elemző. A magyar miniszterelnök egy hete még nem sorolta a kockázatok közé a háborút a Fidesz kihelyezett frakcióülésén Balatonfüreden. Török információi szerint Orbán azt mondta ott, nem látja reálisnak, hogy háború lesz Ukrajnában

„Most mégis bekövetkezett, és ami belpolitikailag igazán veszélyes a Fidesz számára, az a saját tábor reakciója”

– fogalmaz Facebook-bejegyzésében az elemző, aki szerint hosszú idő után először fordulhat elő, hogy egy kiemelt kérdésben a Fidesz választóközönsége megosztottá válhat.

„A kormánypárti véleményvezérek egy része kritika nélkül átveszi az orosz álláspontot, ugyanakkor a háború hírei és képei könnyen Putyin-ellenessé tehetik még azokat is, akik korábban támogatták Orbán Viktor 2010 utáni orosz-politikáját.” Kulcskérdéssé válhat, hogy mit mond a miniszterelnök, de Török szerint bármit is választ, mindkét elvárásnak nem felelhet meg. „Nyilván nemzetközileg sem, de talán saját tábora előtt sem: a kések között táncoló páva könnyen megsérülhet.”

Orbán Viktor szerencséje – írja a politikai elemző –, hogy az ellenzék továbbra is segítségére siet: „ilyen helyzetekben egyetlen rossz mondatot mondhat az ellenzék, és azt már – a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve – a háború előtti napokban meg is tette Márki-Zay Péter” – utalt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Partizánban mondott szavaira. Márki-Zay azt mondta, ha ő lenne a miniszterelnök, Magyarország minden segítséget megadna Ukrajnának, amit a NATO megenged.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!