Török Gábor: Váratlanul nehéz helyzetbe került a Fidesz a 2022-es választás előtt

2022. március 2. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

Megosztott a Fidesz szavazótábora, ez pedig könnyedén kihathat a 2022-es választás eredményeire – mondta Török Gábor politikai elemző a Hvg.hu-nak adott interjújában. Szerinte az elmúlt 12 évben nem volt példa arra, hogy egy, az egész országot foglalkoztató ügyben láthatóan megosztottá vált a kormány szavazótábora, úgy, ahogy ezt amúgy Török meg is jósolta.

„Nincsenek friss kutatási adatok a kezemben, de amúgy is szkeptikus lennék azokkal kapcsolatban. De anélkül is látszik, hogy a Fidesz szavazótábora az orosz–ukrán háború és az elvárt magyar álláspont kérdésében megosztott. Ez persze nem független a Fidesztől, amely az elmúlt években gondosan »felnevelt egy olyan szörnyet«, a propagandájával táptalajt adott egy olyan gondolkodásnak, amelyik most részben a lépéseit veszélyezteti, korlátozza, részben a saját politikájára lehet veszélyes” – fogalmazott.

Török úgy látja, hogy a Fidesz láthatóan próbál az aktuális helyzetben jó kommunikációs irányokat találni, ilyennek gondolja a békepártiság hangsúlyozását is, „csak aztán mindig történik valami, ami újabb nehézséget okoz, és amire ismét reagálni kell. Például a fegyverszállítások kérdésére, a NATO-kapcsolatokra, vagy éppen Ukrajna EU-s tagságának a kérdésére. Ez mind olyan, ami megosztja a Fidesz-tábort, nem pedig újabb támogatókat hoz a kormánypártnak.”

Az elemző szerint az ellenzék sem használja ki jól a Fidesz nehéz helyzetét: „Az ellenzék néhány megszólalása túlzottan agresszívnak és bizonytalanságot keltőnek tűnhetett a választóközönség számára, nem volt velük kellően empatikus ebben a helyzetben.” A nyugodt erő hiányzott belőlük a leginkább, mondta Török, erre reagált is azonnal a kormánypárti kommunikáció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!