Délután jár le az országos listák bejelentésének határideje

2022. február 26. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Délután 4 órakor lejár az országos listák bejelentésének határideje az áprilisi országgyűlési választásra, eddig egy pártlistát és 12 nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Április 3-án a választópolgárok két szavazólapon szavazhatnak, az egyiken az országgyűlési egyéni választókerület jelöltjére; ezeknek a jelölteknek a bejelentésére pénteken 16 óráig volt lehetőség.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztató oldala szerint már mintegy háromszáz egyéni választókerületi jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba. A bejelentett, de még nyilvántartásba nem vett jelöltek ajánlásainak ellenőrzésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére hétfőig van lehetőségük a bizottságoknak.

A másik szavazólapon a választópolgárok országos listára szavazhatnak, amely lehet pártlista vagy nemzetiségi lista. Az országos pártlisták és a nemzetiségi listák bejelentésének határideje szombat 16 óra. A választáson azok a pártok állíthatnak országos pártlistát, amelyek a fővárosban és 14 megyében, összesen legalább 71 egyéni választókerületben jelöltet tudtak állítani. Az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, de egy nappal a határidő lejárta előtt még csak egy párt listáját vették nyilvántartásba.

Az áprilisi választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok is állíthatnak országos listát. Ezekre a listákra azok a választók szavazhatnak, akik az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe.

A Fidesz országos listáját Orbán Viktor vezeti, de a második és harmadik helyen sincs meglepetés a legutóbbi két választáshoz képest: a miniszterelnököt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Kövér László házelnök követi. A Fidesz országos választmánya pénteken döntött a párt országos listájáról, erről szóló részletes cikkünket itt találja.

Pénteken leadta az országos listáját a Márki-Zay Péter vezette Egységben Magyarországért is a Nemzeti Választási Bizottságnak, az első öt helyen nincs meglepetés. Arról már korábban megegyeztek a pártelnökök, hogy az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek nevei szerepelnek a szavazólapon. Márki-Zay Péter vezeti az Egységben Magyarországért listáját, majd Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Jakab Péter (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum) következik. Azt is már korábban megírtuk, hogy a hatodik helyen Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, hetedik helyen pedig Ungár Péter LMP-s képviselő lesz.

Mostanra viszont az is eldőlt, hogy az ellenzéki lista nyolcadik helyén Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerepel.

Gyurcsány mellett előkelő helyet kapott továbbá Z. Kárpát Dániel (Jobbik), Vadai Ágnes (DK), Molnár Zsolt (MSZP) és Tompos Márton (Momentum).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!