Márki-Zay szolidaritásból el akart menni Kárpátaljára, de ukrán források erősen nem tanácsolták ezt neki

2022. február 26. – 21:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarországnak a NATO leghűségesebb tagjának kell lennie, nem olyan árulónak, mint Orbán, aki hazaáruló” – jelentette ki Márki-Zay Péter a Partizán műsorában, ahol az ukrajnai háborúról kérdezték.

Bár a kormányzati médiában egy korábbi nyilatkozata miatt napok óta azzal támadják, hogy katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába, szerinte ez nem igaz. Ő most is csak azt mondja, hogy mindenben a NATO-t kell követnie az országnak, a NATO-ban pedig fel sem merült eddig, hogy fegyvereket vagy katonákat küldenének Ukrajnába.

„A NATO az egyetlen, amely biztonságot adhat Magyarországnak” – fogalmazott Márki-Zay, és arról beszélt, hogy az oroszok által fenyegetett tagállamok NATO csapatokat kapnak erősítésként, Orbán azonban „áruló módjára”, „Putyin parancsára” nem engedte be ezeket a csapatokat az ország területére. „Óriási fenyegetés ma Magyarország biztonságára Putyin, és (…) nemzetbiztonsági kockázat az áruló Orbán Viktor.”

Márki-Zay támogatja az oroszok elleni gazdasági szankciókat, azonban nem gondolja, hogy az orosz gázcsapokat el kellene zárni, „mint ahogy Orbán aljas, hazaáruló módon elzárta a gázcsapot az ukránok elől Putyin parancsára”. Azt is hozzátette, hogy sehol sem merült fel Európában, hogy a gazdasági szankciók a gázimportot is érintsék.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje megismételte, amit az elmúlt napokban többször is elmondott: azt szeretné, hogy a magyar kormány állítsa le Paks 2 engedélyezési eljárását, azonnal tiltsák ki az országból az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot, Szijjártó Péter pedig vissza küldje vissza az orosz külügyminisztertől kapott kitüntetését.

Ezen felül még azt is hozzátette most, hogy Magyarországnak ki kellene tiltania a légteréből az orosz gépeket.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy szolidaritásból meg akarta látogatni a kárpátaljai magyarokat, ám meg nem nevezett ukrán források erősen nem tanácsolták ezt neki. A miniszterelnök-jelölt szerint amiatt mondták ezt, mert attól féltek, hogy már az oroszok fogják ellenőrizni az ukrán-magyar határt, és esetleg nem engednék őt vissza Magyarországra.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem számít arra, hogy a háború miatt elhalasztanák az országgyűlési választást, Orbán Viktornak szerinte ez most nem érdeke, és ezért nem fogja kezdeményezni a Fidesz. Az ellenzéki képviselők azonban a parlament rendkívüli összehívását kezdeményezték, hogy „Orbán Viktor ne Debrecenből kémlelje az ukrán határt, ami oda nem látszik”, hanem számoljon be a határ mellett élő embereknek is, hogy milyen intézkedéseket fog tenni, és hogyan fog humanitárius segélyt nyújtani az ország. A hintapolitikának Márki-Zay szerint véget kell vetni, és Orbánnak ki kell jelentenie, hogy „mindenben a NATO álláspontját fogja követni, és nem lesz többé Putyin bérence és árulója az unión belül”

Az ukrajnai háború szombati fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!