Az ellenzéki képviselők az Országgyűlés rendkívüli összehívását kezdeményezik az ukrajnai háború miatt

2022. február 25. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel összeült a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága, a zárt ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára adott tájékoztatást a képviselőknek az ukrajnai helyzetről.

Hogy mit mondtak, azt nem tudjuk, mert az ott elhangzottakat 2051-ig titkosították.

Erről beszélt Vadai Ágnes, a DK bizottsági tagja az ülés után tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben. Így nem publikus például az az információ sem, hogy az elmúlt 24 órában hány menedékkérő érkezett Ukrajnából Magyarországra.

Azt mondta, az operatív törzs belügyminisztériumi és honvédelmi minisztériumi résztvevőinek egy jelentős része megjelent a bizottság ülésén. „Az ma már látszik, hogy míg az elmúlt 24 órában Oroszország katonai fellépéséről beszélt a kormányzati sajtó, ma már szórványosan, de egyre több fideszes politikus hajlandó elismerni, hogy orosz agresszióról van szó” – fogalmazott Vadai, aki a katonai fellépést gyenge kifejezésnek tartja.

Azt is mondta, az ellenzéki képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik.

A DK országgyűlési képviselője szerint fontos, hogy ne csak a bizottsági tagok kapjanak tájékoztatást az ukrajnai helyzetről. Úgy fogalmazott, minden magyar állampolgárnak joga van tudni arról, hogy a magyar kormány milyen konkrét intézkedéseket tervez, például milyen humanitárius segítségnyújtást, és hogy a háború mit jelent a magyar parlamenti választásokra nézve. Az Országgyűlés az eddigi információk szerint a parlamenti választásokig már csak egyszer ül össze: március 10-én, amikor a képviselők megválasztják a következő köztársasági elnököt.

Vadai Ágnes sajtótájékoztatót tart a honvédelmi és rendészeti bizottság ülése után 2022. február 25-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Vadai Ágnes sajtótájékoztatót tart a honvédelmi és rendészeti bizottság ülése után 2022. február 25-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A bizottság ülésén tájékoztatást kaptak, hogy a magyar kormány milyen honvédelmi és belbiztonsági lépéseket tett meg. Vadai azt mondta, a képviselőknek csak egy körben volt lehetőségük kérdéseket feltenni, ő két témában szeretett volna tájékoztatást kapni. A DK képviselője a magyarok kimenekítési lehetőségeiről kérdezte volna a honvédelmi minisztert, de nem kapott választ, mint ahogy arról sem, hogy milyen módon adnak rendes tájékoztatást a magyar állampolgároknak az ukrajnai helyzetről.

Vadai azt szeretné, hogy akár heti rendszerességgel is összeüljön a honvédelmi és rendészeti bizottság, hogy rendszeres tájékoztatást kapjanak a képviselők. A koronavírus-járvány alatt a Belügyminisztériumtól napi tájékoztatót kaptak. Az ellenzéki képviselők azt kérték, hogy a kormány vizsgálja meg, van-e lehetőség, hogy az ukrajnai helyzetről is ilyet kaphassanak a bizottság tagjai.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is részt vett a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülésén. A frakcióvezető jelenléte Vadai szerint egy dolgot mutatott: Kósa Lajos, a bizottság elnöke gyámság alá került.

Kocsis Máté: A békés rendezésben vagyunk érdekeltek

Kocsis az MTI szerint arról beszélt az ülés után, hogy a képviselők meggyőződhettek arról, hogy Magyarország felkészült minden verzióra, és Magyarország mind a humanitárius segítségnyújtást, mind a NATO-s és EU-s kötelezettségekből adódó feladatokra készen áll.

„Magyarország nem küld katonát és nem küld fegyvert Ukrajnába”

– jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, hogy nem kívánnak ebben a konfliktusban részt venni. A Fidesz frakcióvezetője azt is mondta, hogy Magyarország „akarategységben van” a NATO-val és az Európai Unióval.

„A háborút nem tartjuk megoldásnak, a békében vagyunk érdekeltek, a békés rendezésben vagyunk érdekeltek”

– jelentette ki Kocsis. „Magyarország nem küld katonát és nem küld fegyvert Ukrajnába” – mondta, kiemelve: „nem kívánunk ebben a konfliktusban részt venni”.

Kocsis Máté sajtótájékoztatót tart 2022. február 25-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kocsis Máté sajtótájékoztatót tart 2022. február 25-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Újságírói kérdésre válaszolva Kocsis azt mondta, ezt azért kell annyira hangsúlyozni, mert ellenzéki politikusoktól a napokban több felelőtlen nyilatkozat is elhangzott. Példaként említette Fekete-Győr Andrást, a Momentum volt elnökét, aki szerint fegyvereket kellene küldeni Ukrajnába. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt pedig azt mondta, Magyarországnak fegyvereket és magyar katonákat, „fiatal embereket” kellene Ukrajnába küldenie.

Kocsis szerint politikai súlya van annak, ha egy ellenzéki miniszterelnök-jelölt „összevissza beszél egy háborús helyzetben”, ezért arra kérte ők, hogy ne tegye. A Fidesz képviselője szerint a következő napokban a politikai viták élezésénél sokkal fontosabb, hogy „higgadtság legyen, felelősségteljes nyilatkozatok legyenek” és „ne próbáljanak meg 1-2 százalékokért, vélt politikai előnyökért blődségeket mondani”.

Kósa Lajos: Oroszország agressziót követett el Ukrajna ellen

„A Magyar Honvédség felkészült és biztosítani tudja a magyar emberek és Magyarország biztonságát” – írta Facebook-oldalán Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke az ülés után.

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a zárt ülésen számos, a nemzet biztonságát érintő érzékeny adat hangzott el.

„Annyi egészen biztosan megállapítható, hogy Oroszország agressziót követett el Ukrajna ellen, Ukrajna védekezik.”

„Kiállunk Ukrajna területi integritása mellett és elítéljük az orosz támadást. Úgy gondoljuk, hogy az országok közötti konfliktusoknak nem elfogadható megoldása az erőszak alkalmazása” – írja Kósa, majd megerősítette, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a konfliktusból.

Az ukrajnai háború fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!