Szijjártó Péter: Én nem finoman megfenyegettem a nagyköveteket, hanem elég keményen elmondtam, hogy mi várható

2022. február 18. – 07:40

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter ismét arról beszélt, hogy szerinte „nagyon durva külföldi beavatkozások” várhatók a magyar választási kampányba, amivel befolyásolhatják az április 3-i országgyűlési választás kimenetelét – mondta a miniszter a Megafon Központ csütörtöki rendezvényén.

„Nyilvánvalóan teljesen véletlen, hogy most talán először közvetítik az Európai Bíróság ítélethirdetését élőben, és egy magyar nyelvet nagyon-nagyon távolról ismerő, ezért aztán jól hallhatóan nem beszélő ember, a világ legszánalmasabb módján próbál felolvasni valamit magyarul, amit nyilván néhány magyar EP-képviselő meg think-thank, meg nem tudom én micsoda, fonetikusan elmondott neki, leírta, elpróbálták. Ez nyilván véletlenül történik 46 nappal a magyar választás előtt” – mondta Szijjártó, aki ezzel arra utalt, hogy Magyarország szerdán elbukta a jogállamisági pert az EU Bíróságán. Ennek jelentőségéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A külügyminiszter ezután arról beszélt, hogy az elmúlt napokban elterjedt a közösségi médiában, hogy ő „finoman megfenyegette a nagyköveteket”. Szijjártó az Azonnali kedden megjelent cikkét minősítette így, és kikérte magának a finom jelző használatát. Azt mondta:

„Én nem finoman megfenyegettem őket, hanem elég keményen elmondtam, hogy mi várható. Tehát kikérem magamnak, hogy bárkit, bárkivel finoman beszéltem volna ebben a kérdésben.”

„Én világosan elmondtam, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, meg van egy szuverén ország, ahol ők egy másik ország képviselői. És én biztos leváltanám a nagykövetemet, ha megtudnám, nem csinálnak ilyet, mert 2014 óta elég világos rezsimek vannak érvényben, ha megtudnám, hogy az adott nagykövetem az adott országban a belpolitikai kérdésekben véleményt nyilvánít” – jelentette ki Szijjártó.

A választás EBESZ-megfigyeléséről azt mondta, ő maga írta alá a meghívólevelet az EBESZ-nek, hogy jöjjenek megfigyelni Magyarországra a választást, mert az az ő dolguk. „Persze eljött az olasz úriember, aki ennek a vezetője, nagyon szimpatikus volt, jól el is beszélgettünk. Világos volt, hogy óriási nyomás van rajta, az azóta még kicsit némileg fokozódott is. Ugye, ez a világ összes megfigyelője plusz tíz. Tehát ennyit szeretnének idehozni Magyarországra, mert ennyi kell, hogy megfigyeljék a választást. De jöjjenek, figyeljék meg, de az, akinek ez a dolga” – mondta.

„Egy nagykövetnek meg egy nagykövetségi alkalmazottnak itt Budapesten az nem dolga, hogy platformokat alakítson, aztán járkáljon a szavazókörökbe, meg elmondja a véleményét arról, hogy szerinte itt mi hogy jó, meg mi nem jó, mert az a dolga, hogy képviselje az országát, építse a kétoldalú kapcsolatokat a kölcsönös tiszteletből, kölcsönös érdekek alapján” – mondta Szijjártó.

„Magyarok vagyunk, és nem hülyék. És az, hogy valaki ilyen bokszzsáknak nézze Magyarországot, hogy fölkel aztán elkezdi reggel püfölni, mert éppen nincs jobb dolga, és mond mindenfajta dolgokat, ennek vége, ennek vége”

– jelentette ki Szijjártó, és hozzátette, nem leli örömömét abban, hogy minősítgesse a holland, belga, francia belpolitikai folyamatokat. „Mert nem az én dolgom, és nem is érdekel.”

A külügyminiszter szerint az a fontos, hogy legyen jó a kapcsolat két ország között, és abból mindenki vegye ki a saját országának a maga hasznát. „Annak van köze ahhoz, hogy itt mi hogy megy, aki a magyar választói névjegyzékben szerepel” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!