Szijjártó: Az ellenfeleink mindent megtesznek, hogy eltávolítsanak bennünket. Ezért ilyen nagy az érdeklődés a magyar választások iránt külföldről

2022. január 26. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt az orosz–ukrán konfliktus hatásairól, a magyar–orosz kapcsolatok fejlődéséről és arról is, hogy lát arra utaló jeleket, hogy külföldről próbálják befolyásolni az április választást annak érdekében, hogy eltávolítsák a jelenlegi kormányt.

Az orosz–ukrán konfliktus

A külügyminiszter azt mondta, nem szeretné, ha a hidegháború és annak pszichózisa visszatérne Közép-Európába. „Látjuk most is a kelet-nyugati verbális hadviselést, látjuk, ahogyan fenyegetik egymást, és ez aggodalommal tölt el bennünket. Az a nemzetbiztonsági érdekünk, hogy az Egyesült Államok és Oroszország szót értsenek, konzultáljanak egymással, mert a párbeszédnek nincs alternatívája” – mondta.

Szijjártó szerint a színfalak mögött egészen más a kommunikáció a két nagyhatalom között. „Amikor közvetlenül beszélünk amerikai vagy orosz tisztségviselőkkel, akkor úgy tűnik, hogy a legfelső szintű tárgyalások alapvetően korrekt, normális, néha még szívélyes hangvételűek is. Bizakodásra ad okot, hogy a színfalak mögött mégiscsak létezik valamiféle normalitás” – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó azt mondta, hogy azok, akik háborús retorikát alkalmaznak az oroszokkal szemben, a felszín alatt hatalmas üzleteket kötnek Oroszországban és Oroszországgal. „Érdemes megnézni a gazdasági adatokat, amióta szankciók vannak érvényben az oroszokkal szemben, a németek és a franciák sok milliárd euróval növelték saját exportjukat Oroszország irányába” – tette hozzá.

A külügyminiszter a nem túl jó magyar–ukrán kapcsolatokra is kitért. Azt mondta: „Bármilyen gesztust tettünk eddig, pozitív visszaigazolást gyakorlatilag nem kaptunk cserébe.” Erre két példát is felhozott:

„Az ukránok segítséget kértek tőlünk, hogy Magyarországon keresztül szállítsunk gázt Ukrajnának. Mi erre igent mondtunk, az év első három hónapjában hétszázmillió köbméternyi gáz szállítása vált lehetővé Magyarországon keresztül Ukrajnába, ami az egyik legjelentősebb import nyugati irányból.

Ehhez képest semmilyen előrelépés nem történik a magyar nemzeti közösséget illető ügyekben. Amikor kellett, lélegeztetőgépet vittünk, klórt adtunk a víztisztításhoz, ukrán gyerekeket üdültettünk a Velencei-tó partján, sebesült ukrán katonákat láttak el a kórházaink, gázt szállítottunk.

A kárpátaljai magyarságnak csak a jogfosztás, a provokáció és sok esetben a fizikai megfélemlítés jutott. Ez elfogadhatatlan”

– mondta Szijjártó.

A másik eset: „Az ukránok kértek egy telefonbeszélgetést Orbán Viktor miniszterelnök úrral tavaly év végén. Volodimir Zelenszkij elnök minden jót elmondott neki Magyarországról, nagyon pozitívan festette le a kétoldalú kapcsolatok jövőjét, majd kis túlzással rögtön a telefonbeszélgetés után beterjesztett egy törvényjavaslatot az ukrán parlamentben, ami arról szól, hogy kettős állampolgárok nem láthatnak el közhivatalt” – mondta Szijjártó, aki szerint ezzel a magyarokat szinte teljes egészében ki akarják zárni az ukrán közéletben való részvételből.

A magyar–orosz kapcsolatok

A külügyminiszter szerint a magyar érdek egyértelműen az, hogy: „az oroszokkal egy pragmatikus, kölcsönös tiszteletre alapuló, normális kapcsolatot kell fenntartani”.

Szijjártó szerint a 2021-es volt a legsikeresebb év a magyar–orosz kapcsolatok szempontjából. A külügyminiszter több olyan magyarországi beruházást és projektet is megnevezett, amiben az oroszok is érdekeltek, és amelyekről Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök február 1-jén Moszkvában fog tárgyalni.

  • A paksi atomerőmű építését a létesítési fázisba kell léptetni még az első fél évben, az ehhez szükséges munkákat fel kell gyorsítani, össze kell hangolni.
  • Szijjártó szerint a nemzeti oltóanyaggyárban Szputnyik oltóanyagot is szeretnének majd gyártani, valamint a Szputnyik Light oltóanyagot is be akarják vonni az emlékeztető oltások körébe, de ehhez még jóváhagyásra van szükség.
  • Decemberben létrejött egy vasúti vegyesvállalat Oroszország és Magyarország között, amit azért hoztak létre, hogy a záhonyi és a fényeslitkei logisztikai beruházásokat kihasználva a Kínából és Oroszországból Nyugat-Európába irányuló tranzitforgalom minél nagyobb része Magyarországon menjen keresztül.
  • Megállapodás van arról, hogy a magyar mezőgazdasági exportot növelhetik Oroszország irányába.
  • A magyar–orosz légi közlekedést is sűrűbbé akarják tenni, márciusban indul a Jekatyerinburg–Budapest-járat, tavaly decemberben pedig elindult a Moszkva–Debrecen-járat.
  • Magyarország három nagy űrkutatási projektben vesz részt Oroszországgal, amelyek részeként a nemzetközi űrállomásra kerülő eszközöket fogunk előállítani. „Dolgozunk egy további együttműködésen is, amely által magyar kutatóűrhajós is részt vehet majd ezeknek az eszközöknek az installációjában az űrállomáson” – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter azt is kijelentette, hogy az elmúlt tíz-tizenkét évben a kormány nem épített volna ki „ilyen korrekt kapcsolatot az oroszokkal, akkor nem tudtak volna Szputnyik oltóanyagot vásárolni”.

Szijjártó arról is beszélt, hogy amikor év elején kirobbantak a kazahsztáni tüntetések, akkor a nyugati szövetségeseink nem tudták kihozni az Almatiban ragadt magyarokat. „Egyetlen sms-t váltottam az orosz külügyminiszterrel, és másnap az oroszok segítették evakuálni a magyar állampolgárokat” – mondta.

Az áprilisi választás

A külügyminiszter szerint nagy az érdeklődés külföldről a magyar választások iránt. Azt mondta: a kormány által elért sikerek az élő cáfolatai annak az ideológiai, hegemonisztikus megközelítésnek, hogy a liberális mainstream az egyetlen helyes út.

„Ez megemészthetetlen ellenfeleink számára, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy eltávolítsanak bennünket”

– mondta.

„Már észleljük az ezzel kapcsolatos mozgolódásokat. Az EBESZ-t nyomás alá helyezik, hogy a lehető legszélesebb körű, legnagyobb létszámú megfigyelő misszióval vegyen részt a választáson. Egyes nagykövetségek bujtogatják a többit Budapesten, hogy legyenek közös fellépéseik. A cseh házelnök nyíltan beszél arról, hogy kiebrudalnának minket. Az amerikai szervezésű demokráciacsúcsra az európai uniós országok közül csak mi nem kaptunk meghívást.

A liberális mainstream megpróbálja a lehető legtöbb támogatást megadni a magyar ellenzéknek. A magyar államnak kötelessége fellépni a választási eredményt befolyásolni igyekvő kísérletek ellen, mert senki más, kizárólag a magyar állampolgárok hozhatnak döntést Magyarország jövőjéről” – mondta Szijjártó.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!