Teljes körű választási megfigyelő missziót küld az áprilisi választásra az EBESZ

2022. február 4. – 21:03

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes körű választási megfigyelő missziót javasol az április 3-i országgyűlési választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), 218 választási megfigyelő érkezik Magyarországra, írja az EUrologus. A cikk szerint ilyesmire az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa.

A javaslat értelmében 18 hosszú távú megfigyelő érkezik Magyarországra, hozzájuk csatlakozik majd 200 olyan megfigyelő, akik április 3-a előtt érkeznek röviddel és a választások után néhány nappal távoznak.

A magyar kormány meghívására az EBESZ képviselői januárban tanulmányozták a hazai választásokkal kapcsolatos jogszabályokat, intézményi struktúrákat. Találkoztak az állami szervek képviselőivel, ellenzéki és kormánypárti politikusokkal, újságírókkal és a civil társadalom képviselőivel. Ezek alapján vonták le azt a következtetést, hogy nem elegendő csak a választások környékére összpontosítani a megfigyelő missziót, hanem már egy hónappal korábban megjelenek a szervezet képviselői.

Az aggályok között említették a jelentésben a nem Magyarországon élő szavazók szállításának lehetséges megszervezését és a szavazatvásárlást, különösen a kiszolgáltatott csoportok, például a romák és a vidéki közösségek körében. Megemlítik azt is, hogy az EBESZ korábbi ajánlásaival ellentétben a legutóbbi választások óta gyakorlatilag nem változtak a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályok. Kifogásolták a választási panaszok felülvizsgálatának folyamatát is, a nyilvános meghallgatás hiányát.

A 2018-as országgyűlési választások megfigyelésében az EBESZ „korlátozott misszióval” vett részt, noha hazai civil szervezetek már akkor is kezdeményezték a teljes körű megfigyelést. Idén januárban 20 magyar civil szervezet kérte, hogy az EBESZ folytasson teljes körű választási megfigyelést az április választás alatt. A civilek többek között a választási szabályok és a választókerületek módosítása, az állami pénzek kormánypárti kampánycélokra fordítása, a megfélemlítő, idegen- és LMBTQ-ellenes retorika felfokozása, a médiapiac kormánypárti leuralása, valamint a választási szervek megszállása miatt látják veszélyben a választások tisztaságát.

Az országgyűlési választást április 3-án tartják, egy napon a kormány által által „gyermekvédelminek” nevezett népszavazással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!