A kormányhoz közeli Századvég szerint emelkedik a Márki-Zay Péterről negatív véleményen lévők aránya

2022. február 17. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Januárról februárra 59-ről 62 százalékra nőtt a baloldal kormányfőjelöltjéről negatívan vélekedők aránya, miközben újabb szimpatizánsokat nem tudott szerezni a politikus – áll a kormányhoz közel álló Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásában.

A felmérés módszertanához annyit mellékeltek, hogy azt telefonon (CATI), 1000 politikai szempontból aktív, a felnőtt magyar lakosság körébe tartozó válaszadóval végezték februárban. Politikai szempontból aktívaknak a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérőket tekintették. A leírásban nem szerepel, hogy a minta reprezentatív-e, és ha az, akkor milyen csoportra: a teljes magyar lakosságra, a választókorú népességre vagy az aktív szavazókra.

Az összefoglalóban felidézik, hogy a közelmúltban Márki-Zay Péter részéről több botrányos kijelentés is elhangzott, amely miatt az ellenzéki kormányfőjelölt magyarázkodni kényszerült. A Századvég szerint Márki-Zay Péter „a magyar politikai kultúra általánosan elfogadott szabályait zárójelbe téve nyilvánult meg közéleti kérdésekben, bizonyos választói csoportokra nézve sértő megjegyzéseket tett, illetve olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyeket jelentős társadalmi elutasítottság övez”.

Felidézik, hogy Márki-Zay „részeg” és „agymosott”, valamint „falusi, egyszerű, tudatlan” választókról értekezett, egy kampányrendezvényen pedig a „kommunisták” és „fasiszták” képviseletéről beszélt. Az összefoglalóban megemlítik azt is, hogy a kormányfőaspiráns nézete szerint a „szüléshez orvos sem kell”, mivel az „nem betegség”, 2021 őszén pedig azt mondta, „igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében”. Mint a Telex megírta, erről tavaly egy kormányzati anyagban is szó volt, amit nagyon gyorsan munkaanyagnak minősítettek és eltüntettek.

Márki-Zay Péter legutóbbi félreérthető kijelentéséről azt mondta: a Fidesz-közeli Munkáspártról és a Fidesz-közeli Mi Hazánkról beszélt, amikor a fasisztákról és kommunistákról volt szó. Szerinte a félreérthető, kontextusból kiemelt vagy épp rosszul megfogalmazott mondandóiba könnyű belekötni.

A Závecz Research legutóbbi felmérése szerint a pártlisták közötti szoros verseny maradt, de amíg tavaly kismértékben, 1-2 százalékponttal az ellenzék vezetett, most a kormánypárti listának van előnye. A felmérés szerint az Egységben Magyarországért listájának támogatottsága februárra 2 százalékkal csökkent, míg a Fidesz-KDNP-é 1 százalékkal emelkedett a részvételüket biztosra ígérő és a listák közül választók körében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!