A Kétfarkú társelnöke szerint azoknak kínálnak alternatívát, akik orrbefogva se tudnának az összellenzéki jelöltre szavazni

2022. február 17. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán még egyetlen MKKP-s jelöltnek sem volt meg az induláshoz szükséges ötszáz aláírása

– mondta a Partizán csütörtök esti műsorában Döme Zsuzsanna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, ferencvárosi alpolgármester. Arról is beszélt, hogy több körzetben próbálkoznak jelöltállítással, mint ahányban reális lehet az 500 aláírás összegyűjtése, de a céljuk az, hogy legyen elég egyéni jelöltjük a listaállításhoz. Azt továbbra sem zárta ki, hogy billegő körzetekben akár vissza is léphetnek az MKKP-s jelöltek, de Kovács Gergő társelnökhöz hasonlóan azt is elismerte, hogy a párt tagsága nem ezt preferálná, illetve jelezte, hogy nehéz egyetértésre jutni abban, hogy mi számít „billegő körzetnek”.

„Először legyen meg a 71 hely, aztán majd meglátjuk, hogy mi történik.”

Döme egy hete jelentette be hivatalosan, hogy elindul az országgyűlési választáson, méghozzá a Józsefváros és Ferencváros nagy részét magában foglaló, 6-os számú oevk-ban. Ez az a választókerület, ami az egyik legkomolyabb előválasztási küzdelmet hozta, és ahol végül a Szikra Mozgalom Párbeszéd és MSZP által támogatott jelöltje, Jámbor András nyert a Momentum és Márki-Zay mozgalma által is támogatott Csordás Anett, illetve a jobbikos Demeter Márta, valamint a DK-s Manhalter Dániel előtt. A Fidesz itt a korábbi polgármestert, Sára Botondot indítja.

Mikor Gulyás Márton arról kérdezte, miért szavazzanak a választók inkább rá, mint Jámborra, Döme azt mondta, nem ígérget, ehelyett inkább azt ajánlja mindenki figyelmébe, hogy mit tett már a kerületben; szerinte ebből a szempontból többet tud felmutatni, mint az ellenzéki összefogás jelöltje. Az interjú egy későbbi pontján ugyanakkor azt is elismerte, hogy aki jó alpolgármesternek tartja, az valószínűleg azt akarja, hogy maradjon Ferencvárosban, azaz nem fog rá szavazni.

Arra a kérdésre, hogy esélyes jelöltnek tartja-e magát, vagy taktikai szavazásra buzdítja a szimpatizánsait, Döme azt válaszolta: listán van esélye bejutni a parlamentbe, de annak kicsi a valószínűsége, hogy egyéniben győzzön, ugyanakkor azoknak, akik egyéniben sem szavaznának az összefogott ellenzék jelöltjére, szeretne alternatívát biztosítani. Szerinte az MKKP célja egyértelmű a választáson:

„Bejutni a parlamentbe és leváltani az Orbán-kormányt”.

Gulyás ezután azt várta az MKKP társelnökétől, hogy mondja meg, milyen stratégiát ajánl a párt szimpatizánsainak az áprilisi választásokon. Erre Döme arról beszélt, hogy

menjenek el szavazni, és ha orrbefogva se tudják az ellenzéket támogatni, akkor egyéniben is támogassák a kutyapárti jelöltet, de az MKKP-nak a legnagyobb szüksége a listás szavazatokra van.

Döme hangsúlyozta, hogy szerinte a pártja olyan szavazókat visz el voksolni, akik máskülönben otthon maradnának. Szerinte vannak olyan MKKP-szavazók, akik egyéniben az egyesült ellenzék jelöltjére voksolnak majd, és ha emellett a listás szavazatukkal bejuttatják a Kutyapártot is a parlamentbe, azzal a Fidesztől vesznek el mandátumokat.

Az MKKP ellenzéki pártokhoz fűződő viszonyáról Döme azt mondta: „óvatosak”, de senki nem kereste őket, az előválasztást megelőző egyeztetésekbe nem vonták be az MKKP-t. Ferencváros alpolgármestere „szuper dolognak” tartja az előválasztás intézményét, a Kutyapárt szerinte azért nem tudott részt venni rajta, mert több feltétel sem volt elfogadható a számukra. Példaként említette, hogy az MKKP-s színekben induló jelölteknek valamelyik nagyobb párt frakciójába kellett volna beülniük, illetve hogy a logójuk nem lett volna ott a közös jelöltek plakátján.

Az MKKP politikusa azt is bejelentette, hogy az ingyensörön és a legahuána marilizálásán túl a pártnak lesz „komoly” programja is.

Az összesen 47 oldalas, „közbeszerzésekkel és korrupcióval kapcsolatos” konkrét javaslatcsomag Döme ígérete szerint pénteken nyilvános lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!