A Simonka helyén indított fideszes nem tervezi a Simonka köreihez köthető kudarcos beruházások felülvizsgálatát

2022. február 14. – 06:57

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan elpártoltak a Fidesztől a korrupcióval vádolt Simonka György büntetőügye miatt, helyben csökkent is a pártszervezetek száma – állítja Erdős Norbert, akit Simonka korábbi körzetében indít most a Fidesz. Erdős, aki jelenleg az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, a 24.hu-nak adott interjút. Amikor rákérdeztek nála, hogy mit tenne megválasztott országgyűlési képviselőként, ha gyanús beruházásokra bukkanna, azt mondta:

„Akinek az a dolga, hogy nyomozzon, az nyomoz, akinek az a dolga, hogy feljelentést tegyen, az megteszi. Az én dolgom a térség képviselete lesz, ha bizalmat kapok, sőt már most is ezt teszem.”

Erdős Norbert egyeztet a Kisgazda országos gyűlésen 2012-ben, Békéscsabán – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Erdős Norbert egyeztet a Kisgazda országos gyűlésen 2012-ben, Békéscsabán – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e felülvizsgálni a félresikerült vagy meg nem valósult, sokmilliárdos támogatást kapó korábbi beruházásokat, a fideszes államtitkár nemmel felelt, egész konkrétan azt mondta:

„A nyomozó hatóság végzi a munkáját, az ügyészség végzi a munkáját. Nem érzem úgy, hogy ez nekem feladatom lenne.”

Decemberben közleményben jelentette be Simonka György, hogy nem indul el az áprilisi választáson Békés megye 4. választókerületében. A képviselő ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat, már a bírósági szakaszban tart az ügy. Bár a döntést Simonka azzal indokolta, hogy családja ultimátum elé állította, a Magyar Narancs cikke szerint valójában a választókerület 14 fideszes alapszervezetéből 12 nem támogatta a képviselő indulását.

Hosszú időbe telt ugyanakkor, mire a Fidesz kiválasztotta, hogy kit indítson Simonka helyett a 2022-es választáson. Helyben nem is sikerült dönteni, végül az országos választmány határozott. Az orosházi születésű Erdős Norbert ősfideszes, rutinos politikus. Közel harminc éve lépett be a pártba, a Fidelitas egyik alapító tagja. 2002-től tizenkét évig volt országgyűlési képviselő, háromszor nyert egyéni mandátumot Békés megyében, majd öt évig EP-képviselő volt, mielőtt az Agrárminisztérium államtitkárának nevezték ki.

Erdős ellenfele az ellenzéki előválasztáson nyertes jobbikos Szabó Ervin ügyvéd lesz. A fideszes politikus a 24.hu-nak adott interjújában azt állította, nem ismeri őt, és nem tudja, hogy kiállna-e vele vitára, de majd elgondolkozik ezen a lehetőségen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!