Tapolcán is külön indulna egy LMP-s képviselő, azonnal kizárták a pártból

2022. február 10. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Hajdu Mária után újabb LMP-s politikus jelentette be, hogy független képviselőjelöltként elindul az április 3-i országgyűlési választáson. Takács Lajos badacsonytomaji önkormányzati képviselő csütörtök délután a Telexnek megerősítette, hogy szombaton felveszi az ajánlóíveket, és elkezdi gyűjteni az aláírásokat.

A tapolcai választókerületben (Veszprém megye 3.) szeretne elindulni, ahol az ellenzéki pártszövetség a jobbikos Rig Lajost, míg a Fidesz Navracsics Tibort jelöli. Ez az egyik olyan csatatérkörzet az országban, ahol eldőlhet az áprilisi választás, így nem valószínű, hogy Takács mostani bejelentésének örülnek az ellenzéki oldalon.

A badacsonytomaji képviselő lapunknak arról beszélt, az ellenzéki előválasztás óta sokan keresték meg azzal, hogy nem volt valódi verseny, mert a tapolcai körzetben csak egy jelölt, Rig Lajos neve szerepelt a szavazólapon, többen viszont nem szívesen szavaznának a Jobbik politikusára április 3-án.

„Az előválasztáson nem éreztem úgy, hogy részt kell vennem. Azt sem tudtam, hogy hány jelölt lesz, és kik fognak indulni” – válaszolta Takács arra a kérdésünkre, hogy miért nem az előválasztáson mérettette meg magát. Állítása szerint felmerült ugyan, hogy LMP-sként elinduljon az előválasztáson, de komolyabban nem volt róla szó.

Frissítés 17:05-kor: Takács cikkünk megjelenése után jelezte, hogy a fő indoka valójában az volt, hogy nem akarta az etikai kódexet elfogadni, amit az előválasztáson indulóknak alá kellett írnia. Ezért nem állt rajthoz már ősszel, az ellenzéki előválasztáson.

„Takács Lajos az LMP tagjaként és képviselőjeként elfogadta azt a döntést, hogy a párt minden körzetben az előválasztás nyertesét támogatja. Indulásával egyértelműen szembefordult a párttal, ezért Takács Lajos a mai naptól nem tagja az LMP-nek”

– válaszolták a párttól a Telex megkeresésére. „A párt azt kéri a szavazóktól, hogy ne dőljenek be a politikai éleslátásukat csak az aláírásgyűjtés előtt pár órával hirtelen megtaláló indulóknak, és minden körzetben támogassák szavazatukkal az előválasztáson győztes jelölteket.”

„Sok az izzadtságszagú, karótnyelt bejegyzés”

Takács január közepén kezdett el Facebook-oldalán kampányolni, „Lajos beszól” sorozatában Rig Lajosnak és Navracsics Tibornak is feltett kérdéseket. Lapunknak arról beszélt, mindkét oldalról kapja a támadásokat, mióta kiderült, hogy az indulását tervezi. Egyik oldalról azzal kritizálják, hogy „a balliberális oldalt” képviseli, és „beállt Gyurcsány táborába”, a másik oldalról pedig azzal támadják, hogy a Fidesz érdeke az ő indulása. Ő állítja, egyik sem igaz.

„Mitől egyértelmű, hogy az ellenzéktől veszek el szavazatokat?”

A lazább, fiatalosabb hangvétele szerinte ugyanúgy tud a Fidesztől is elhozni szavazatokat, mint az ellenzéktől. „Sok az izzadtságszagú, karótnyelt bejegyzés, és szerintem a fiatalokat még mindig nem tudják megszólítani normálisan. Ezért gondoltam, hogy lazább stílusban próbálok kampányolni, és így eljuthatok azokhoz az emberekhez, akik nem biztos, hogy amúgy részt vennének a választáson” – magyarázta Takács.

Csütörtökön jelezte a párt vezetőségének, hogy el fog indulni a választáson, de nem sokkal cikkünk megjelenése előtt még úgy tudta, tagja az LMP-nek. „Az LMP-vel nekem nincs problémám. Azért vagyok tagja lassan hét éve a pártnak, mert egyetértettem azokkal az alapelvekkel, amiket az LMP képviselt az elején. Most viszont már úgy érzem, hogy nincs visszaút az összefogásból, és ezért nekem kell lépnem.”

Ugyanazt a harmadik utat szeretné képviselni, mint eddig, ő egyike volt azoknak az LMP-seknek, akik már 2018-ban sem értettek egyet a pártok választókerületi koordinációjával. Takács nem is lépett vissza a tapolcai körzetben, ahol 1 107 szavazattal (2,27 százalék) a negyedik helyen végzett. Ez a választókerület is azok közé tartozott, ahol nagy eséllyel kikapott volna a Fidesz jelöltje, ha csak egy ellenzéki jelölt indul.

„Csodák vannak” – mondta Takács arra a kérdésünkre, hogy milyen eredményre számít a mostani választáson. Szerinte attól is függ, hogy hány emberrel tud találkozni és beszélni a következő hetekben.

Hajdu Mária kilépett az LMP-ből, és független jelöltként elindul Hegyvidéken

„Melletted állok Marcsi” – üzent Takács abban a Facebook-oldalán megosztott videóban, amelyben bejelentette a döntését. A badacsonytomaji képviselő támogatja Hajdu Máriát, aki csütörtökön közölte, hogy 13 év után kilép az LMP-ből, és független képviselőjelöltként elindul az országgyűlési választáson Budapest 3. választókerületében, a XII. kerületben.

Az LMP már szerdán felfüggesztette Hajdu párttagságát, miután a XII. kerületi önkormányzati képviselő Facebook-oldalán kifogásolta, hogy az ellenzék közös jelöltjeként induló, momentumos Hajnal Miklós miért hazudhatott magának közgazdászvégzettséget. „Az LMP a közös ellenzéki jelöltek támogatása mellett döntött, aki ezzel ellentétes álláspontot fogalmaz meg a döntést követően, az nyilvánvalóan nem lehet utána a politikai közösség tagja” – indokolta a döntést az LMP a Telexnek.

Hajnal egy 2017-es interjúban közgazdásznak nevezte magát, de nem szerzett közgazdász diplomát. Korábban Oxfordban tanult filozófiát, politikát és közgazdaságtant, de ezeket a NOlimpia-kampány miatt abbahagyta, jelenleg pedig az ELTE-n tanul jogot. A Momentum jelöltje a támadásokra úgy reagált: ő sosem állította, hogy van diplomája. A 21 éves korában, 2017-ben készült interjún kívül sosem állította sem írásban, sem szóban, hogy megszerezte volna a közgazdász diplomáját, hivatalos önéletrajzában is megszakított tanulmányként hivatkozik rá.

A kérdés azután vált fontossá, hogy az MSZP az ellenzéki megtisztulás jegyében nemrég kizárta soraiból Bangóné Borbély Ildikót. A szocialista képviselő nyilvános önéletrajzában azt állította: 2013-ban közgazdászként végzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán, de kiderült, hogy a diplomájának nyoma sincs az egyetem nyilvántartásában. Miután korábban voltak hasonló fideszes érintettek is, a diplomák ügye kampánytémává vált. Hajdu szerint a budai 3-as választókerületben „indíthattak volna más, tisztességesebb és az igazmondásra hajlamosabb jelöltet az ellenzéki oldalon. Például a képviselőségről lemondott Hajnal Miklós utódját, Vadász Gábort”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!