Kilép az LMP-ből Hajdu Mária, és független jelöltként indul a választásokon

2022. február 10. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt napok történései után úgy döntöttem, hogy 13 év után kilépek az LMP-ből, és képviselőjelöltként elindulok az országgyűlési választásokon. Hosszú út vezetett ide, nem kevés küzdelem. Egy biztos: mára nem maradt hiteles politikai erő, mindkét oldalt kizárólag az önös érdekeik vezérlik, éppen ezért indulok független jelöltként”

írta legfrissebb Facebook-posztjában a politikus. Hajdu Mária azt is írta, hogy a választás két politikai oldalra szűkült le. „Egyik oldalon a Nemzeti Együttműködés mindent uralni akaró Rendszere. (…) Ami a másik oldalon van, az az elvek nélküli összefogás, amely szintén nem megoldás!” – olvasható a posztban.

Ahogyan arról beszámoltunk, az LMP szerdán függesztette fel Hajdu Mária párttagságát, miután a XII. kerületi önkormányzati képviselő kifogásolta, hogy az ellenzék közös jelöltjeként induló, momentumos Hajnal Miklós miért hazudhatott magának közgazdászvégzettséget.

„Az LMP a közös ellenzéki jelöltek támogatása mellett döntött, aki ezzel ellentétes álláspontot fogalmaz meg a döntést követően, az nyilvánvalóan nem lehet utána a politikai közösség tagja” – közölte cikkünk megjelenése után a párt.

Az ellenzéki előválasztáson a momentumos Hajnal Miklós nyert, így április 3-án ő indul a fideszes Fürjes Balázs ellen a polgári oldal és a kormány számára is szimbolikus jelentőségű budai, hegyvidéki (3-as számú) választókerületben. Hajnal egy 2017-es interjúban közgazdásznak nevezte magát, de nem szerzett közgazdászdiplomát. Korábban Oxfordban tanult filozófiát, politikát és közgazdaságtant, de ezeket a NOlimpia-kampány miatt abbahagyta, jelenleg pedig az ELTE-n tanul jogot.

Hajnal a támadásokra úgy reagált: ő sosem állította, hogy van diplomája. A 21 éves korában, 2017-ben készült interjún kívül sosem állította sem írásban, sem szóban, hogy megszerezte volna a közgazdászdiplomáját, hivatalos önéletrajzában is megszakított tanulmányként hivatkozik rá.

A kérdés azért fontos, mert az MSZP az ellenzéki megtisztulás jegyében nemrég kizárta soraiból Bangóné Borbély Ildikót. Ő a nyilvános önéletrajzában azt állította: 2013-ban közgazdászként végzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán, de kiderült, hogy a diplomájának nyoma sincs az egyetem nyilvántartásában. Miután korábban voltak hasonló fideszes érintettek is, a diplomák ügye kampánytémává vált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!