Kunhalmi szerint irreális, hogy a Párbeszéd csak egy helyet kapjon a közös ellenzéki listán

2022. február 9. – 23:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában nem sikerült megegyeznie a hat ellenzéki pártnak, ezért nincs még meg a közös választási lista – mondta az Inforádiónak Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.

Az eddig megjelent hírek szerint azért nincs meg a pártok között a megegyezés, mert az MSZP 8 helyet szeretne a közös ellenzéki listán, míg a többi párt a Párbeszéddel közösen adna ennyit nekik. Kunhalmi erre azt mondta: szerinte legalább annyira a többi párton is múlik, hogy még nincs meg a közös lista. Az ATV korábbi informácói szerint január végén a következő arányok formálódtak a pártok között:

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt 8
  • LMP 3 vagy 4.

A közös listáról vasárnap és kedden is tartottak egyeztetést, de az MSZP-Párbeszéd a keddin nem vett részt, mert Karácsony Gergely nem tudott ott lenni, a társelnökök pedig úgy döntöttek, hogy nélküle nem tárgyalnak. Kunhalmi szerint nagyon közel vannak a megállapodáshoz, ami nagy dolog, mert a rendszerváltás óta hat párt még nem állított közös listát.

Kunhalmi szerint az MSZP-nek és a Párbeszédnek az a fontos, hogy a lista tükrözze az előválasztás eredményét, mert 852 000 ember véleményét nem lehet sutba vágni. Az MSZP a közvélemény-kutatások eredményét vagy a legutóbbi választás eredményét, vagy akár ezek mixét is el tudják fogadni a közös lista összeállításakor. Azzal nem értenek egyet, „hogy ezeket teljesen mellőzzék, ahogy a többiek tennék, mert ők helyette inkább egy politikai ajánlatot tettek.”

„Mi azt szeretnénk, hogy a listaállítás közeledjen a valósághoz és ne csak politikai szempontok vegyenek részt benne, de szerintem meg fogunk tudni állapodni ebben, optimista vagyok.”

Kunhalmi szerint a fenti szempontok alapján az MSZP-nek 8 hely járna a listán, azt viszont irreálisnak nevezte, hogy a Párbeszéd csak egy helyet kapjon, mivel nagyon sok helyen nyert az előválasztáson ahhoz képest, hogy mekkora.

Kunhalmi felhatalmazás híján azt nem akarta megmondani, mikor folytatódik az egyeztetés. A tárgyalásokra Karácsony Gergely hazaértével „napokon belül vagy záros határidőn belül” sor kerülhet, hiszen tartaniuk kell a közjogi határidőt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!