A jogszabályok szerint nem lehetne kizárni a sajtót Kocsis Máté józsefvárosi fórumáról

2022. február 2. – 17:04

A jogszabályok szerint nem lehetne kizárni a sajtót Kocsis Máté józsefvárosi fórumáról
Kocsis Máté és Sára Botond egy 2020. szeptemberi fórumon a Polgárok Házában – Fotó: Sára Botond / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ritka esemény történt múlt csütörtökön: nyilvános lakossági fórumot hirdetett meg a Fidesz józsefvárosi szervezete Facebookon. A február 2-i rendezvényre a választókerület regnáló parlamenti képviselőjét, Kocsis Mátét és a Fidesz idei jelöltjét, Sára Botondot hívták meg.

A ferencvárosi-józsefvárosi körzetben (Budapest 6.) Kocsis Máté 2018-ban a szavazatok 40,51 nyerte meg a választást. Az viszont már 2020 októberében kiderült, hogy az idei választáson nem indul el újra, a döntést a Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta , hogy a kampányközpontban lesz rá nagyobb szükség. A Fővárosi Kormányhivatal vezetőjét, Sára Botondot jelöli helyette a Fidesz. Sára korábban Józsefváros polgármestere volt, ám 2019-ben kikapott Pikó Andrástól, és az önkormányzati képviselői mandátumát sem vette át. Ellenfele a párbeszédes színekben induló Jámbor András lesz.

A hivatalos kampányidőszak csak tíz nap múlva indul, ám az elmúlt hetekben a Fidesz több vezető politikusa is országjárásba kezdett, Orbán például disznóvágással, mezítlábas lángossal és cukrászdával rúgta be a kampánymotort. De nemcsak ezeket a „spontán” látogatásokat, hanem a nyilvánosnak mutatott lakossági fórumokat sem verik nagy dobra. Arról például, hogy Varga Judit a Fidesz helyi képviselőjelöltjével tartott közös fórumot Kőbányán és Óbudán, csak az igazságügyi miniszter Facebook-oldaláról értesültünk.

Sérti a gyülekezési jogot, ha egy nyilvános eseményről kizárják a sajtót

Ezért is igyekeztünk lecsapni a váratlan lehetőségre múlt csütörtökön, és szűk másfél órával az esemény meghirdetése után elküldtük a regisztrációnkat a megadott email címre, a Fidesz józsefvárosi irodájának.

Miután hiába vártunk egy napig a válaszra, péntek délután telefonon próbálkoztunk. A helyi pártiroda munkatársa közölte, hogy az esemény nem sajtónyilvános, így nem fogadják el a regisztrációnkat. Mint később kiderült, hasonlóan járt a 444 szerkesztősége is, holott a nyilvános Facebook-eseménynél sehol sem tüntették fel, hogy a rendezvény ne lenne sajtónyilvános. A jogszabályok szerint nem is tehetnének ilyet.

A gyülekezési jogról szóló törvény szerint ugyanis nincs olyan, hogy egy nyilvános esemény csak részben nyilvános.

„A gyűlés nyilvános, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat.” Így határozták meg a gyűlés fogalmát abban a törvényben, amit a fideszes többségű Országgyűlés fogadott el 2018-ban.

Ha a sajtót nem engedik be a nyilvánosan meghirdetett gyűlésre, akkor szabálysértést követnek el. A szabálysértési törvény szerint

gyülekezési joggal való visszaélésnek számít, ha a gyűlés szervezője vagy vezetője kizár egy újságírót a rendezvényről.

Mindezeket a törvényi hivatkozásokat kedd délután elküldtük a rendezvény szervezőinek, de ezúttal sem kaptunk választ. Szerdán ezért ismét telefonon érdeklődtünk, de csak egy ígéretet kaptunk a helyi pártiroda munkatársától, hogy hamarosan visszahívnak.

Egy óra múlva aztán írásban válaszoltak. „A lakossági fórum az első pillanattól kezdve kiemelt lakossági érdeklődésre tart számot. A járványügyi szabályokra tekintettel a helyszín befogadóképessége korlátos. Elsődleges szempont, hogy a rendezvényen minél több helyi
lakos tudjon részt venni” – fogalmaztak a levélben.

„Ennek tükrében nem biztosítunk helyet a sajtó munkatársainak.”

Az RTL Klub megkeresésére azt is írták, hogy a lakossági fórum „azoknak a józsefvárosi és ferencvárosi lakosoknak szól, akik szeretnék kifejezni véleményüket és javaslataikat azzal kapcsolatban, hogy a baloldali városvezetés leépíti a közbiztonságot és visszavezeti a kerületet a rosszhírű ”nyócker„ állapotába.” A téma iránt érdeklődők figyelmébe ajánlották továbbá „azt a lényegesebb súlyosabb helyzetet, hogy Pikó András momentumos polgármester közpénzből szervezett fórumai nem látogathatók bárki számára.”

Lakcímet és telefonszámot kértek a regisztrálóktól

Hétfőn inkognitóban – egyszerű érdeklődőként – is megpróbálkoztunk a regisztrációval, de ahhoz lakcímet és telefonszámot kértek. „Az adatokra azért van szükség, hogy a regisztrációt végző kollégák be tudják Önt azonosítani a helyszínen” – válaszolták később arra a kérdésünkre, hogy milyen célból kérik el a résztvevők személyes adatait.

Nem először fordult elő, hogy a Telexet nem engedték be Kocsis Máté és Sára Botond lakossági fórumára. 2020 szeptemberében a következő válasszal utasították el a részvételi szándékunkat: „sajnos a járványhelyzetre tekintettel a rendezvény résztvevőinek létszáma korlátozott. Megkereséséig annyian regisztráltak, hogy az Önök jelentkezését már nem tudjuk befogadni. A rendezvény megtelt.” Utólag kiderült, hogy akkor nem teljesen tiltották ki a médiát fórumról. Legalábbis a KESMA-hoz tartozó Mediaworks helyi kiadványa, a Hírnyolc helyszíni riportban tudott beszámolni az eseményről.

A kampányidőszakban szeretnénk minél több lakossági fórumról, rendezvényről tudósítani, hogy olvasóinknak bemutathassuk, a választáson induló pártok milyen ígéretekre, üzenetekre építik a kampányukat.

A korábbi választások előtt a Fidesz honlapjára feltöltötték az aktuális kampányrendezvények időpontját és helyszínét. Idén ezt eddig hiába kerestük. Kedden a Fidesz sajtóosztályához fordultunk, és kértük, hogy küldjék el a párt februári kampányrendezvényeinek listáját. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!