Gyermekbántalmazással próbálják megvádolni Hadházyt, aki minden korábbinál aljasabb lejáratókampányról beszél

Legfontosabb

2022. január 21. – 18:58

Gyermekbántalmazással próbálják megvádolni Hadházyt, aki minden korábbinál aljasabb lejáratókampányról beszél
Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szólal fel Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Karácsony Gergely főpolgármester kampánynyitó rendezvényén 2021 októberében – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„2005-ben Hadházy Ákos nevelt gyermekét a családi nyaraláson megütötte, majd össze kellett varrni a gyerek fején a sebet – állítja Hadházy nevelt gyermekének édesapja” – így kezdődik az az egy hete közzétett blogbejegyzés, amelyben gyermekbántalmazással vádolták meg az országgyűlési képviselőt. A korábban a Telexhez is eljuttatott gyámhatósági dokumentumokból ugyanakkor az derül ki, hogy a hatóság kizárta a gyermekbántalmazást.

A Nevelőapa nevű blog névtelen szerzője több, érzékeny személyes adatot tartalmazó gyámhatósági dokumentum és orvosi látlelet fotóját is megosztotta, amelyek a szekszárdi polgármesteri hivatal irattárából kerültek ki valamilyen módon. Az idén januárban létrehozott blog első és eddigi egyetlen bejegyzését péntek délutánra törölték, miután csütörtök éjjel a Propeller ugyancsak névtelen szerzője a fotókkal együtt átvette, másnap pedig több kormánypárti portál is beszámolt róla. Egy 17 évvel ezelőtti gyámhatósági ügy részletei láttak napvilágot pár héttel az országgyűlési választás előtt.

Hadházy: Ekkora aljasság még a Fidesznek is sok volt

„Egy hivatali irattárból kilopott, régi dokumentumot akarnak felhasználni a legújabb karaktergyilkossághoz” – reagált Hadházy Ákos csütörtök este egy Facebook-videóban a blogbejegyzésre. A videót még szeptemberben, az előválasztási kampány alatt készítette el, amikor értesült arról, hogy politikai ellenfelei „minden korábbinál aljasabb lejáratókampányra készülnek” ellene, de a videót akkor nem tette közzé. Az országgyűlési képviselő úgy tudja, már régebb óta a Fidesz birtokában lehettek a most nyilvánosságra hozott dokumentumok, de eddig nem tették közzé, talán azért – mondja Hadházy – „mert ekkora aljasság még nekik is sok volt”. A zuglói indulása azonban olyan érdekeket sérthetett szerinte, ami miatt valaki most mégis elővette ezt a 17 évvel ezelőtti történetet.

„Ha a szocialista jelölt áll mögötte, az elég nagy baj. Ennél csak az lenne nagyobb baj, hogy ha a Fidesz akarná így segíteni a szocialista jelöltet.”

Az ellenzéki előválasztás legkiélezettebb politikai csatája Zuglóban (Budapest 8.) volt, ahol az elmúlt két választáson győztes szocialista Tóth Csaba és a momentumos színekben induló Hadházy Ákos csapott össze. Tóth Csaba egy júniusi sajtóbeszélgetésen utalt arra, hogy a kampány során akár Hadházy múltjáról is kiderülhet valami. Egy vaskos köteg papír feküdt előtte, amelyről azt állította, hogy szekszárdi ügyeket szedett össze, ennél többet azonban nem árult el a tartalmáról. A szocialista jelölt végül másfél nappal az előválasztás vége előtt visszalépett, de a szavazatokat így is megszámolták, és Hadházy nagy arányban nyert.

Hadházy megkeresésünkre azt mondta: szeptemberben több újságíró is jelezte neki, hogy Tóth környezetéből házaltak a most nyilvánosságra került gyámhatósági dokumentumokkal, de pontos információja nincs arról, hogy ki áll a szivárogtatás hátterében. Kerestük az MSZP országgyűlési képviselőjét, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérni.

A gyámhatóság kizárta a bántalmazást

Hadházy Ákos tizenkilenc évvel ezelőtt ismerte meg a feleségét, akinek a korábbi házasságából született egy fia. A Telexhez is eljutott dokumentumok szerint a nő kapcsolata már a válás előtt megromlott a férjével, később pedig a gyermek láthatása miatt voltak konfliktusok közöttük. Az édesapa szerint volt felesége korlátozta a láthatási jogát, és emiatt már többször is a gyámhatósághoz fordult. 2005 októberében aztán gyámhatósági eljárást indított, állítása szerint ugyanis Hadházy egy horvátországi nyaraláson arcul vágta az ötéves fiát, aki elvesztette az egyensúlyát, és nekiesett egy bútornak. Az orvosi látlelet szerint három öltéssel kellett összevarrni a sebet a gyermek fején. Hadházy és felesége az eljárás során azt mondták: az ötéves fiú a horvátországi nyaraláson szaladgálás közben megcsúszott, és beverte a fejét a szekrénybe, így keletkezett a seb a fején.

Az édesapa állítása szerint fia már korábban is panaszkodott arról, hogy bántották, a nevelőapja meghúzta a haját, pofon ütötte, és a lábát megtekerte – derül ki az iratokból. A Gyermekjóléti Központ munkatársai viszont „a gyermek bántalmazásra utaló enyhe jelet sem tapasztaltak”, és nem látták indokoltnak a hatósági beavatkozást. 2005 októberétől alapellátásban foglalkoztak a család problémáival, mert a szülők válása és konfliktusa megviselte az akkor óvodáskorú fiút.

„A gyámhatóság a rendelkezésre álló iratok és a családgondozó tájékoztatása alapján megállapította, hogy a gyermek veszélyeztetettsége fennáll, mivel a szülők között felmerülő feszült viszony kihat a gyermek egészséges lelki fejlődésére. A nevelőapa részéről történő bántalmazás egyértelműen kizárható.”

Ez áll az elsőfokú gyámhatóság, azaz a szekszárdi jegyző 2005. decemberi határozatában, amelyben elutasították az édesapa kérelmét fia védelembe vételéről. Az édesapa fellebbezett a döntés ellen, ám

a megyei gyámhivatal is azt állapította meg a jegyzőkönyvi meghallgatások és a csatolt szakértői vélemények alapján, hogy „a gyermekbántalmazás nem volt bizonyítható”.

A gyámhatósági procedúrát így megszüntették, de az iratokat felterjesztették a városi ügyészségnek, amely nem sokkal később lezárta az eljárást.

A Nevelőapa blog azóta törölt bejegyzésében arról írt, az édesapának esélye sem volt, „hiszen már az eljárás kezdetekor leszóltak, hogy nem kell ezzel az üggyel foglalkozni”. A szerző utalt arra is, hogy a fideszes gépezet az akkor még a párt színeiben politizáló Hadházy esetében is működött. Hadházy nevetségesnek nevezte azt az állítást, hogy politikai okokból nem indítottak volna ellene eljárást, hiszen 2005-ben az ország és a szekszárdi önkormányzat élén is az MSZP–SZDSZ állt, ő pedig csak egy évvel később lett önkormányzati képviselő, fideszes színekben.

Hadházy Ákos a csütörtöki Facebook-videójában azt mondta:

„Azóta 16 év eltelt, a nevelt fiam időközben a felnevelt fiam lett. Édesapjával tartja a kapcsolatot, de bízom abban, hogy én is hozzátettem ahhoz, hogy egy nagyszerű fiatalember legyen belőle.”

A képviselő lapunknak azt mondta, hogy személyes adattal visszaélés és rágalmazás miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!