Márki-Zay Péter: Még a fideszesek sem akarnak egy olyan emberre szavazni, aki nem mer kiállni egy nyílt vitára

2022. január 18. – 21:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában adott interjút kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a beszélgetés pedig ezúttal is tartogatott érdekességeket, leginkább azért, mert a politikus kicsit részletesebben is kifejtette, hogy szerinte miért fog kiállni vele vitázni az ilyesmit lassan tizenhat éve kerülő Orbán Viktor. Az interjúban emellett szó esett arról, hogy az ellenzék 2027-re bevezetné az eurót, hogy szerinte péntekig meglesz a 200 ezer aláírás a Fudan-népszavazáshoz, és arról is, hogy Márki-Zay szánalmas terelésnek tartja a CÖF legújabb plakátkampányát.

Orbánnak ki kell állnia vitázni, de nem tudni, miért

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az utóbbi hónapokban egy rakás olyan kijelentést tett már, amire egyből felkaphatta a fejét mindenki, az pedig kétségtelenül ezek közé tartozott, amikor vasárnap azt mondta, vitára hívja Orbán Viktort – pláne úgy, hogy hozzátette, a kormányfő szerinte ki is fog állni ellene. Magyarországon legutóbb 2006-ban volt miniszterelnök-jelölti vita, így nem volt egyértelmű, hogy Orbán miért pont most állna ki megint, miközben 2010-ben és azóta sem volt semmi szüksége ilyesmire. Hollik István ráadásul azóta egy életerős gyurcsányozással reagált a felvetésre, így érthető módon a keddi beszélgetésen is központi szerepet játszott a kérdés, hogy miért gondolja azt Márki-Zay, hogy össze fog jönni a dolog.

Az ellenzéki politikus elsőként arra reagált, hogy a kormány szerint ő csak Gyurcsány Ferenc beosztottja. Mint mondta, ilyen logika mentén akkor neki is Putyinnal vagy a Kínai Kommunista Párttal kellene vitáznia, ha már Orbán nem tud nélkülük döntést hozni olyan kérdésekben, mint hogy merre menjen a magyar adófizetők pénzéből épülő vasút, vagy el kell-e zárni a gázcsapot Ukrajna felé. A vitára áttérve pedig arról beszélt, hogy szerinte egy választás előtt

a választóknak joguk van ahhoz, hogy ne hazugságokról szóljon a kampány, hanem tényekkel vitatkozzanak a jelöltek, ezért ki kell állnia Orbán Viktornak, és kell egy nyílt, köztévében közvetített élő vita.

Azt is elmondta, hogy szerinte a fideszesek sem akarnak olyanra szavazni, aki nem ül le egy nyílt vitára, és hazugságokat terjeszt az ellenfeléről, vagyis az eddigi kommunikáció ellenére is hisz abban, hogy megvalósulhat a vita. A műsorvezető Szöllősi Györgyi azt is közbevetette, hogy a kutatások alapján nem úgy tűnik, mintha a viták hiánya miatt megroppant volna a Fidesz támogatottsága, Márki-Zay azonban úgy látja, hogy aki nem mer kiállni egy vitára, arra nem lesznek büszkék, azt szégyellni fogják. Ha pedig ez megtörténik, akkor szerinte Orbán rá fog jönni, hogy nem menekülhet el a vita elől, hiszen vitatkozni csak tényekkel lehet, nem propagandával.

Arra a felvetésre, hogy Orbán megteheti, hogy erre egyszerűen csak elkezdi sorolni a kormány eredményeit az árbefagyasztástól a kamatstopig, azt mondta, hogy éppen ezekről kellene vitázni. Újra kiemelte például, hogy nyugaton nem a csirke far-hát árának befagyasztásával védekeznek, és az egészségügyben is van különbség aközött, hogy ingyentesztekkel vagy ingyenparkolással próbálják megfékezni a járványt.

Azt is hozzátette, hogy az oltások kapcsán is lenne miről beszélni. Ha a kormány azt mondja, hogy Magyarországon kiemelkedő volt az oltási program, felmerül például a kérdés, hogy később miért maradtunk le, illetve hogy milyen alapon döntöttek a kínai vakcina beszerzése és 60 év feletti beadása mellett. Márki-Zay szerint egy nyílt vitában Orbán is elmondhatná, hogy miért tette meg ezt, és ő is elmondhatná, hogy szerinte miért volt ez hibás döntés. Az persze ebből is látszik, hogy ezzel azért mégis ő járna jobban, az pedig most sem derült ki, hogy miért állna érdekében Orbánnak leülni vitázni, ha eddig is jól megvolt nélküle.

Gyűlik az aláírás, jön az euró

A vita kivesézésén túl leginkább az elmúlt egy hónap ellenzéki kampányáról volt szó, Márki-Zay pedig arról beszélt, hogy itt minden sínen van. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint még a héten meglesz a 200 ezer aláírás, amit péntekig le is fognak adni, a plakátkampányra vonatkozóan pedig azt mondta, hogy megteremtették a felületeket, az üzeneteket és az egységet is, és ebből az egységből lesz majd a többség. A politikus szerint ma is több ellenzéki van, mint fideszes, ő pedig azt akarja, hogy mindenki lássa, hogy a mostani, rosszul teljesítő Magyarország helyett ők egy emelkedő Magyarországban hisznek, amit meg is tudnak teremteni.

Márki-Zay elmondta: látja, hogy az ellenzéki pártok még nem mindenben egyeztek meg egymással, de arra kérte őket, hogy a közös ellenzék győzelme érdekében küzdjön mindenki teljes erőbedobással. Szerinte a közös program megvan, hamarosan az aláírásgyűjtés is befejeződik, és így ráfordulhatnak az utolsó nagy feladatra, a kormányváltásra. Ehhez az kell, hogy a pártok egyezzenek meg egymással, de mint mondta, ebben úgy tűnik, már egység van, az első öt helyen a legnépszerűbb ellenzéki politikusok lesznek, ezzel tudnak főként győzni. Erről a folyamatról korábban részletesen is írtunk, ezt a cikkünket itt tudják elolvasni.

Az ellenzék programjáról egyébként bővebben is beszélt a ellenzéki jelölt; mint mondta, vannak még vitás kérdések, de azokban a kérdésekben már teljes mértékben megegyeztek, amiket kommunikálni akarnak. Abban, hogy két ciklusban maximálnák a miniszterelnöki tisztséget, egyelőre még nincs egyetértés, ahogy abban sem, hogy pontosan milyen alkotmányt akarnak. Márki-Zay szakértőkre hivatkozva minimalista alkotmányt szeretne, és azt is elmondta, hogy minél több fékre és ellensúlyra van szükség benne, vagyis a hatalom korlátairól kell hogy szóljon. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy ne lehessen senki két ciklusnál hosszabb ideig miniszterelnök.

Felmerült az is, hogy a Márki-Zay által is elengedett, győzelem esetén viszont egy kiskapuval mégis életben tartott hetedik frakció mellett vitás kérdés volt az is, hogy roma képviselő is legyen befutó helyen, Szöllősi pedig az Atv.hu értesülését idézve azt vette fel, hogy a pártok erre nemet fognak mondani. Márki-Zay erre azt mondta, hogy ezt a pletykát már Jakab Péter is cáfolta, majd arról beszélt, hogy az egymilliós magyar roma közösséget nem szabad megalázni azzal, hogy tesznek nekik egy ilyen ígéretet, aztán nem teljesítik. Mint mondta,

fontos, hogy ők is képviselve legyenek a parlamentben, hogy a cigányság valódi esélyt kapjon a felemelkedésre, és hozzátette, csak módszertani kérdések vannak hátra ebben a témában.

Márki-Zay hivatalosan megerősítette azt a Telexen már múlt hétfőn megjelent információt, hogy az ellenzék öt éven belül bevezetné az eurót, mint mondta, ebben megegyeztek. Ahogy arról akkor írtunk is, ez alighanem költségvetési megszorításokkal járna, de Márki-Zay szerint számos olyan szakember dolgozik velük, akik be tudják árazni az ellenzéki ígéreteket, és be tudják ütemezni őket a következő négy évre. Szerinte csak felelős ígéreteket tesznek, és ezeket be is fogják tudni tartani – mint mondta, az euró bevezetése fontos, és ha kormányra kerülnek, öt év múlva be is fogják vezetni. Végezetül pedig a CÖF új platkátkampányáról is szó esett, ahol Márki-Zayra Mini Feriként hivatkoznak, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint ez csak egy végtelenül szánalmas elterelő hadművelet. Mint mondta, azért sem hiteles a gyurcsányozás a Fidesztől, mert 2010-ben azt ígérte a Fidesz, hogy elszámoltatják a Gyurcsány-kormányt, de ez azóta sem történt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!