Huszonnyolccal több külképviseleten lehet szavazni április 3-án, mint négy évvel korábban

2022. január 12. – 05:36

Másolás

Vágólapra másolva

A 2018-as választáshoz képest huszonnyolccal több külképviseleten lehet majd szavazni az április 3-i országgyűlési választáson és a vele együtt tartandó, gyerekvédelminek nevezett népszavazáson, derül ki az MTI szerdai híréből. A külképviseleteken a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok szavazhatnak.

A négy évvel korábbi választáshoz képest 29 új helyszínt biztosítanak külföldön a szavazásra, egy helyen, Tripoliban viszont már nem lehet szavazni, így jön ki, hogy a lehetséges helyszínek száma 28-cal, 146-ra bővült.

Az új külképviseletek között van két új amerikai (Houston és Miami), két új kanadai (Montreal és Vancouver), illetve két új francia (Lyon és Strasbourg) is, de április 3-án lehet majd szavazni Innsbruckban (Ausztria), Dakkában (Banglades), Nicosiában (Ciprus), Tallinnban (Észtország), Phnompenben (Kambodzsa), Kuangcsouban (Kína), Biskekben (Kirgizisztán), Vientiánban (Laosz), Gdańskban és Wrocławban (Lengyelország), Luxembourgban (Luxemburg), Vallettában (Málta), Nürnbergben (Németország), Maszkatban (Omán), Ramallahban (Palesztina), Panamavárosban (Panama), Málagában (Spanyolország), Genfben (Svájc), Dakarban (Szenegál), Besztercebányán (Szlovákia), Kampalában (Uganda), Montevideóban (Uruguay) és Lusakában (Zambia) is.

Az, hogy április 3-án lesz a népszavazás, kedden derült ki – Áder János köztársasági elnök hirdette ki a rendszerváltás utáni kilencedik országgyűlési választás időpontját. Áder arról is döntött, hogy ugyanezen a napon, április 3-án lesz a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazása is. Ennek jogi lehetőségét az Országgyűlés novemberben teremtette meg, amikor megszavazták azt a javaslatot, hogy egy napon is lehessen tartani parlamenti választást és népszavazást. Korábban ilyen még nem volt. A népszavazás ügyében civil szervezetek érvénytelen szavazásra buzdítanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!