Hatalmas napkitörést észleltek kedden

2022. május 10. – 23:34

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden nagyon erős napkitörést észlelt a NASA, olyan erőset, hogy az a legintenzívebb, X-osztályú besorolást kapta – írja a phys.org.

A napkitörés, mint azt a phsy.org ismerteti, olyan erőteljes energiakitörés, amely hatással lehet a rádiótávközlésre, az elektromos hálózatra, a navigációs jelekre, illetve veszélyt jelent az űrhajókra és az űrhajósokra.

A jelenség csúcspontja magyar idő szerint délután négy óra körül volt. A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma, amely folyamatosan figyeli a Napot, felvételt is készített a kitörésről.

A napkitörés a NASA Napdinamikai Obszervatóriumának képén
A napkitörés a NASA Napdinamikai Obszervatóriumának képén

A naptevékenységnek egyszerre három jelensége következik be napkitörés esetén. A naplégkör egy körülhatárolt része hirtelen, erősen kifényesedik, a napkorona egy darabja kilökődik a bolygóközi térbe, valamint a napkoronában hosszú ideje egy helyben lebegő, a környező gáznál sűrűbb és hidegebb felhő hirtelen, gyorsulva felemelkedik és elszáll.

Az ember által feljegyzett valaha volt legerősebb napkitörés az Időkép egy korábbi cikke szerint 1859-re datálható. Ekkor olyan heves geomágneses vihar alakult ki, hogy a szokásos 3-4 nap helyett mindössze 18 óra alatt elérték a Földet a Napból kitörő részecskék. „A nappali égbolt látványosan kifényesedett, éjjel pedig kényelmesen lehetett olvasni, az északi fény még Hawaii, Mexikó és a Földközi-tenger szélességein is beragyogta az eget” – ismertette annak erejét az Időkép.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass