Hátraszaltózni is tudnak a Boston Dynamics humanoid parkourrobotjai

2021. augusztus 17. – 22:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A különleges robotok fejlesztéséről ismert Boston Dynamics most humanoid parkourrobotokkal állt elő. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) létrehozott vállalat évek óta fejlesztgeti az Atlas típusú robotját, amely most először volt képes teljesíteni a cég által épített parkourpályát.

Az iskolai tornaórákat idéző feladatsor végén a két Atlas-robot egy látványos hátraszaltóval ugrott le egy asztalról, előtte pedig különböző méretű dobozok és dobogók között ugráltak le-föl. A vállalat szerint hónapokig tartott, mire a robotok elsajátították a feladatok végrehajtásához szükséges mozdulatokat. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a robotok megőrizzék az egyensúlyukat, miközben egyik akadályról a másikra ugrálnak és szökdécselnek. A Boston Dynamics elismeri, hogy a tesztek nem mindig sikerülnek tökéletesen, olykor előfordulnak hibák, ezért még tovább kell finomítani a robotok koordinációját.

Az Atlas egy kutatási modell, amely a robotika határait hivatott feszegetni, és jelen pillanatban még távol áll a sorozatgyártástól. A Boston Dynamics szerint ez a parkourgyakorlat is hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben olyan, az emberi ügyességet idéző segédrobotokat építhessenek, amelyek sokféle feladatot lesznek képesek ellátni. „Gyakorlati szinten ez egy olyan platform számunkra, amelyen kutatás-fejlesztési munkákat végezhetünk” – magyarázta Benjamin Stephens, az Atlas vezérléséért felelős mérnök. (via Engadget, Verge)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!