Az űrügynökség érdekeit szem előtt tartva távozni készül a NASA vezetője

2020. november 10. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az új adminisztráció esetleges felkérése esetén sem maradna a NASA élén az amerikai űrügynökséget jelenleg vezető Jim Bridenstine, állítása szerint azonban nem politikai ellentétek állnak a háttérben, hanem az, hogy csak így lehet biztosítani azt, hogy az ügynökség a lehető legjobb teljesítményre legyen képes az új elnök alatt – írja az Aviation Week.

Bridenstine a demokrata Joe Biden győzelme után úgy fogalmazott, jelenleg az a legfőbb kérdés, hogy mi szolgálja leginkább a NASA, illetve az amerikai űrkutatási program érdekeit, erre pedig olyasvalaki lehet a válasz, aki közeli kapcsolatban áll az elnökkel. Mint mondta, az illetőben meg kell bíznia az adminisztrációnak, beleértve ebbe az Igazgatási és Költségvetési Hivatalt, a Nemzeti Űrtanácsot és a Nemzetbiztonsági Tanácsot is, ehhez pedig a jövőben nem ő lesz a megfelelő ember.

A volt republikánus képviselőt 2017-ben nevezte ki Donald Trump a NASA élére, akkoriban pedig sok bírálatot is kapott a politikai elköteleződése – illetve a klímaszkeptikussága – miatt. Többen nem is igazán értettek egyet azzal, hogy politikai alapon nevezték ki az ügynökség vezetőjét, szerinte azonban éppen a jó kapcsolatok álltak az elmúlt évek sikereinek hátterében.

„Remek helyzetben vagyunk, ha megnézzük a kétoldali, politikai hovatartozástól mentes támogatást, láthatjuk, hogy sokan állnak az Artemis holdraszállási program mellett. Arról is egyértelmű politikai konszenzus van, hogy Amerikának világelsőnek kell lennie az űrkutatásban. Tanultunk a múlt hibáiból, és úgy gondolom, hogy a Kongresszus jelenleg jó helyzetben van ahhoz, hogy garantálja a fenntartható űrprogramokat”

– mondta Bridenstine, aki szerint a legfontosabb az, hogy a hosszú távú célokban legyen kontinuitás, erre pedig jelenleg minden esély meg is van.

Azt nem tudni, hogy ki válthatja majd a jelenlegi igazgatót, Bridenstine szerint azonban rengeteg ember van, aki nagyszerű munkát tudna végezni ebben a pozícióban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!