Elindult a SpaceX űrhajója, amivel visszahozzák majd az űrállomáson ragadt asztronautákat

2024. szeptember 28. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

A SpaceX szombaton kilőtte az űrhajót, amivel hazajöhet a két amerikai űrhajós, akik június óta a Nemzetközi Űrállomáson ragadtak – írja a CNN. A Crew-9 elnevezésű misszió helyi idő szerint délután negyed 2-kor indult Floridából. Az űrhajót eredetileg csütörtökön indították volna a Nemzetközi Űrállomásra, az Egyesült Államok déli államait, köztük Floridát is sújtó Helene hurrikán miatt azonban elhalasztották a kilövést.

A mentőakció terve már augusztus végén készen állt: a SpaceX rakétája az eredeti négyfős legénység helyett mindössze két fővel, az orosz Alekszandr Gorbunovval és az amerikai Nick Hague-gel a fedélzetén indult el, hogy amikor 2025 februárban visszatérnek majd a Földre, a hajón elférjen az űrállomáson ragadt Suni Williams és Butch Wilmore is.

Suni Williams és Butch Wilmore – Fotó: Handout
Suni Williams és Butch Wilmore – Fotó: Handout

A két amerikai űrhajós még júniusban indult el az űrbe egy nyolcnaposra tervezett küldetésre, de már az űrállomásra tartó úton is több problémát észleltek: szivárgott a hélium, valamint meghibásodott néhány manőverező hajtómű és szelep. A Boeing Starliner nevű űrkapszulája, amivel Williams és Wilmore az űrállomásra mentek, szeptember 7-én asztronauták nélkül tért vissza a Földre. A két amerikai űrhajós így hat nap helyett nyolc hónap után térhet majd haza az űrállomásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!