Februárban hozzák vissza a Földre az űrállomáson ragadt asztronautákat

2024. augusztus 30. – 22:51

Februárban hozzák vissza a Földre az űrállomáson ragadt asztronautákat
A szeptemberi misszió eredetileg tervezett legénysége, balról jobbra: Zena Cardman parancsnok, Nick Hague pilóta, Stephanie Wilson és Aleszandr Gorbunov kutatóűrhajósok. Cardman és Wilson végül nem utaznak – Fotó: Mark Felix / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Suni Williams és Butch Wilmore amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson ragadtak ugyan, de most alkalom nyílik a visszatérésükre a Föld bolygóra. A Guardian cikke szerint az amerikai űrügynökség, a NASA ötlete volt, hogy a SpaceX szeptemberben induló űrhajójának fedélzetéről kihagynak két asztronautát, Zena Cardmant és Stephanie Wilsont, így visszafelé lesz hely Hague-nak és Gorbunovnak.

A SpaceX missziójával megy Nick Hague amerikai és Alekszandr Gorbunov orosz űrhajós, és februárban térnek majd vissza Williamsszel és Wilmore-ral. Azért van minderre szükség mert az amerikai duó a Boeing Starlinerével érkezett júniusban, amit viszont hajtóműhibák és héliumszivárgások sújtottak, ezért nem merték őket azzal hazahozni. A Starliner következő pénteken üresen fog visszatérni a Földre.

Történeti távlatból azért alakult így a helyzet, mert az amerikaiak leállították az űrsiklóprogramot. Ezután évekig az oroszok hozták-vitték az űrhajósokat és ellátmányt a Nemzetközi Űrállomásra. 2020-ban aztán jött Elon Musk cége, a SpaceX, amivel újra amerikai földről tudtak küldetéseket indítani. A NASA célja volt, hogy versenyeztesse a magánvállalatokat az űrrepülésben.

A visszatért hidegháború dacára az űrben még együttműködik az Egyesült Államok és Oroszország, egymás űreszközeivel szállítgatják egymás asztronautáit és kozmonautáit. Szeptemberben Don Pettit amerikai űrhajóst felviszi, Tracy Dysont pedig lehozza majd egy orosz űrkapszula.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!