Csak jövőre jöhetnek haza a meghibásodott Boeing űrhajósai

2024. augusztus 24. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

Most már biztos, hogy csak 2025 elején térhet vissza a Földre az a két űrhajós, akik júniusban a Nemzetközi Űrállomásra repültek a menet közben meghibásodott Boeing Starliner fedélzetén. Hogy a mentőakció átcsúszik jövő évre, már hetekkel ezelőtt sejthető volt, de a NASA szombaton tartott sajtótájékoztatót az ügy jelenlegi állásáról, ahol ez biztossá vált – írja a Reuters.

Úgy tűnik, hogy ráadásul egy SpaceX-űrhajóval kell visszatérniük a Földre Bill Nelson, a NASA vezetője szerint. A Starliner hajtóművével kapcsolatos problémákat túl kockázatosnak látják ahhoz, hogy ezzel jöjjön haza a legénység.

A NASA a mentőakció miatt elhalasztja a SpaceX következő küldetését, és tárgyalásokat folytat a SpaceX-szel arról, hogy két helyet üresen hagyjanak a Crew Dragon közelgő indításakor. Mentőakció ide vagy oda, a Boeingnek komoly csapás lehet, ha vetélytársa, a SpaceX űrhajójával hozzák vissza az űrhajósokat.

A Boeing és a SpaceX ugyanakkor szerződtek le az amerikai kormánnyal, de míg előbbi csak tíz évvel később tudott összerakni egy működő, emberekkel tesztelhető kapszulát, addig Elon Musk űrcége sokkal kevesebb pénzből már rég elkészült a Crew Dragon űrhajókkal, amelyek 2020 óta tizenkétszer vittek fel legénységet az űrbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!