Van még bármi értelmük a közvélemény-kutatásoknak?

2024. május 21. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

A választási kampány hajrájára ráfordulva újra a figyelem középpontjába kerülnek a különféle közvélemény-kutatások, amelyek a pártok, listák, jelöltek várható szereplését próbálják előre jelezni. Az elmúlt években jó párszor megesett, hogy a felmérések alaposan mellélőttek, a 2022-es országgyűlési választások után például az egész hazai szakma válsága volt már a téma, miután testületileg, kivétel nélkül jelentősen túlmérték az ellenzéki összefogás erejét, és alulbecsülték a Fidesz támogatottságát.

Azóta eltelt két év, és most – főleg a Tisza párt felbukkanása óta – újra forró téma a politikai közvélemény-kutatás. De hogyan működnek a gyakorlatban ezek a kutatások, mik a módszertanok, hogyan adhatnak ezek más intézeteknél merőben más eredményeket? Működnek-e ezek az előrejelzések, és hogyan kell értelmezni az adataikat? A CEU Demokrácia Intézet rendezvénysorozata, a Határtalan tudás eseményén ezeket a témákat járják körül a meghívott szakértők:

  • Tóka Gábor politológus, a CEU kutatóprofesszora és a Vox Populi választási kalauz szerzője
  • Bojár Ábel politológus, az Opinio nevű piac- és közvélemény-kutató mobilalkalmazás kutatási igazgatója
  • Messing Vera szociológus, az akadémiai kutatóhálózat Szociológiai Intézetének igazgatója, a European Social Survey magyarországi szakmai vezetője

A beszélgetést itt a Telexen is élőben közvetítjük, május 21-én kedden 18 órától:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!